11:09 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (661)
0 0 0
Βρείτε μας

«Δυστυχώς, η επιμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα, μας υποχρεώνει να συζητήσουμε μέτρα για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του.

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποδεικνύει ότι άλλα λέει και άλλα πράττει. Ισχυρίζεται ότι θέλει τον διάλογο, αλλά με τις πράξεις της τον δυναμιτίζει» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πριν το δείπνο εργασίας με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, το βράδυ της Τρίτης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, επισήμανε πως οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας γίνονται λίγες μόνο ημέρες μετά το κάλεσμα της ΕΕ προς την Άγκυρα να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και να απέχει από παράνομες ενέργειες και προκλήσεις.

«Δυστυχώς, η επιμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα, μας υποχρεώνει να συζητήσουμε μέτρα για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως επισήμανε, υφίσταται ζήτημα σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας που αποτελεί τη βάση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο.

Ενώ σημείωσε ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά την ΕΕ στο σύνολό της.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει η Γερμανία, ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, για την επίτευξη αποκλιμάκωσης στην περιοχή, προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή στον διάλογο.

Εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και για την προώθηση των «ήδη πολύ καλών διμερών σχέσεων», όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας.

​Μάας: Είμαστε εξαιρετικά ενοχλημένοι από τις άμεσες προκλήσεις της Τουρκίας με τον απόπλου του Oruc Reis

Την ενόχλησή του από «το γεγονός, ότι λόγω των άμεσων προκλήσεων της Τουρκίας με τον απόπλου του Oruc Reis, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας να μη φαίνονται καθόλου στον ορίζοντα δυνατές και τουλάχιστον σε εύθετο χρόνο να μην είναι κάτι τέτοιο εφικτό», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

«Οι συνομιλίες γίνονται μόνο μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, το οποίο δεν ισχύει στην παρούσα φάση» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη γερμανική διαμεσολάβηση, είπε πως η Γερμανία προσπάθησε να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, σχολιάζοντας πως «είμαστε πολύ ευτυχείς που με την πραγματικά ενεργή συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, πετύχαμε δύο φορές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, που είχαν αντικείμενο την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

«Οι προσπάθειες μας μάς οδήγησαν στο να έχουμε χώρο για να μπορέσουν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, συνομιλίες, πράγμα που για μας είναι η μόνη οδός» σημείωσε.

Αναφερόμενος στη σημερινή του επίσκεψη σε Λευκωσία και Αθήνα, σχολίασε πως το αντικείμενο των συζητήσεών του είναι τα επόμενα βήματα.

«Τα θέματα αυτά θα μας απασχολήσουν και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό είναι και το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα» επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που προηγήθηκε του δείπνου με τον κ. Δένδια, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συζήτησή τους.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά και στον νέο φωτισμό της Ακρόπολης.

«Πάντα αξίζει τον κόπο να έρχεται κανείς στην Αθήνα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, πόσο μάλλον που έχουμε αυτή τη θαυμάσια θέα με τον θαυμάσιο φωτισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (661)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Χάικο Μάας, Γερμανία, Ελλάδα, Υπουργείο Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK