04:14 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την πρόθεση της Μόσχας για «εντατικές διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα» εξέφρασε ο Ανατόλι Αντόνοφ, Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, σε συνέντευξή του σε αμερικανικό περιοδικό.

Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, διευκρίνισε πως η χώρα του «είναι ανοικτή σε εντατικές διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον για τη στρατηγική σταθερότητα».

Συγκεκριμένα, ο Αντόνοφ δήλωσε στο περιοδικό «Newsweek» το εξής:

«Οι κύριες ανησυχίες της Ρωσίας είναι το παγκόσμιο σύστημα πυραυλικής άμυνας, η ανάπτυξη μη πυρηνικών στρατηγικών επιθετικών όπλων στο πλαίσιο της έννοιας μιας παγκόσμιας επίθεσης, οι αυξανόμενες απειλές όπλων που αναπτύσσονται στο διάστημα, οι ποσοτικές και ποιοτικές ανισορροπίες στα συμβατικά όπλα στην Ευρώπη και ούτω καθεξής».

Ως εκ τούτου, ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία «είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εντατικές διαβουλεύσεις για την εύρεση λύσεων σε αυτούς τους παράγοντες-κλειδιά για τη στρατηγική σταθερότητα».

Επιπλέον, ο Αντόνοφ υπογράμμισε πως διακρίνει «βαθιά κρίση εμπιστοσύνης» στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω διαπραγματεύσεων για το μέλλον της συνθήκης New START, που είναι η μόνη εναπομείνουσα διμερής συμφωνία ελέγχου των όπλων και πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο.

Ακόμα, η Ρωσία ζητά την άνευ όρων επέκτασή της, ενώ οι Αμερικανοί επιδιώκουν να συμπεριλάβουν στο πλαίσιο ένα ευρύτερο φάσμα πυρηνικών όπλων και θέλουν η Κίνα να ενταχθεί στη συνθήκη.

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ δεν αντιτάχθηκαν στη συζήτηση των ανησυχιών της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της πυραυλικής άμυνας, αλλά αρνήθηκαν να δεσμευτούν σε κάτι.

Ωστόσο, οι δύο χώρες παρέχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις ως προς την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων, Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, να δηλώνει, αυτή την εβδομάδα, ότι «υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο», κάτι που διαψεύστηκε από τον Ρώσο ομόλογό του, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος επιμένει ότι εξακολουθούν να υφίστανται «τεράστιες διαφορές».

Tags:
συμφωνία START, διαπραγματεύσεις, Ανατόλι Αντόνοφ, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK