04:12 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (663)
0 02
Βρείτε μας

Σειρά ανακοινώσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, έχει προκαλέσει ο χάρτης με τον οποίο η Άγκυρα διευρύνει την περιοχή ευθύνης της για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα, επανήλθε με νέα ανακοινώση που απαντά στην Αθήνα, σχετικά με τον τουρκικό χάρτη διεύρυνσης της περιοχής ευθύνης για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Αθήνα προέβη σε μια αβάσιμη ανακοίνωση, καθώς οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν αποτελούν πεδίο κυριαρχίας αλλά είναι περιοχές παροχής υπηρεσιών.

«Από αυτή την άποψη, ο ισχυρισμός της Ελλάδας, που θεωρεί αυτήν την περιοχή για τη διάσωση και προστασία της ανθρώπινης ζωής ως παραβίαση της κυριαρχίας της, αν και οι περιοχές αυτές δεν αφορούν τα χωρικά της ύδατα, απέχει κατά πολύ από το δίκαιο και την ανθρώπινη διάσταση» αναφέρει η Άγκυρα.

Στη συνέχεια προσθέτει πως η περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της χώρας μας έχει επεκταθεί για να διασφαλιστεί «η ασφάλεια των επιχειρήσεων μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία με τις επιτυχημένες δραστηριότητες έρευνας-διάσωσης που έχει διεξάγει στις θάλασσες ενεργεί με ανθρωπιστικά κίνητρα στο σύνολό της, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ενεργεί με πολιτικά κίνητρα».

Μάλιστα, συνεχίζει λέγοντας πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητα τα αιτήματα της Τουρκίας για συνεργασία και συντονισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τη Θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση του Αμβούργου το 1979, σχετικά με τις επικαλυπτόμενες περιοχές ευθύνης έρευνας και διάσωσης των δύο παράκτιων χωρών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

«Επιπλέον, ισχυριζόμενη ότι οι εν λόγω περιοχές είναι εντός της κυριαρχίας της, η Ελλάδα δεν δίστασε να θέσει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής σε δεύτερη μοίρα και να δείξει αυτή τη στάση της με την απάνθρωπη μεταχείριση στους παράτυπους μετανάστες στο Αιγαίο Πέλαγος» τονίζει, συμπληρώνοντας παράλληλα πως η μονη χώρα με επιχειρησιακές δυνατότητες να παρέμβει σε οποιοδήποτε περιστατικό στην περιοχή, που μπορεί να ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή είναι η Τουρκία.

Η αντίδραση της Αθήνας

Το ελληνικό ΥΠΕΞ επεσήμανε νωρίτερα σήμερα πως η τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint  Rescue Coordination Center - JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί» ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Τι προηγήθηκε

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου. δημοσίευσε χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία επέκτεινε την περιοχή ερευνών και διάσωσης με τρόπο που περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιεί έρευνες για φυσικό αέριο.

​«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης» έγραψε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών.
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (663)
Tags:
Ανατολικό Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, γαλάζια πατρίδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK