00:36 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο περιθώριο των εργασιών της 8ης Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Την ανάγκη να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο σε όλα τα ζητήματα υπογράμμισαν στη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο περιθώριο των εργασιών της 8ης Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, ενώ, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, υπήρξε σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την κοινή αντίληψη για πολιτική λύση στο ζήτημα της Λιβύης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Λιβύη.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, μεταξύ άλλων, και ως ένα παράδειγμα επίλυσης των διαφορών ανάμεσα σε γειτονικά κράτη «με διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις όποτε αυτές είναι απαραίτητες, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία η οποία είναι αμοιβαία ωφέλιμη και θέλω να πιστεύω ότι είναι μία συμφωνία οδηγός για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, αναγνώρισε ότι «η μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι στην πραγματικότητα μία αντανάκλαση της αμοιβαίας κατανόησης, επίσης αντανακλά τον σεβασμό προς τις διατάξεις και τα θέσμια του διεθνούς δικαίου, πράγμα το οποίο είναι προς όφελος όλων των πλευρών».

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή και η γενική διευθύντρια Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Τερέζα Αγγελάτου.

Tags:
Κύπρος, Λιβύη, τριμερής, Ελλάδα, Αίγυπτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK