07:27 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Στη μακροχρόνια φιλία που ενώνει την Ελλάδα και τη Ρωσία αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη μακροχρόνια φιλία που ενώνει την Ελλάδα και τη Ρωσία αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο χαρακτήρισε «μία από τις επιφανείς προσωπικότητες της διεθνούς διπλωματίας». 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως αυτή είναι η τρίτη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε λιγότερο από ένα έτος, κάτι που δείχνει τη «σημασία που αποδίδουμε στη σχέση μας».

Παράλληλα, τόνισε πως η σημερινή επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, η πρώτη εδώ και τέσσερα χρόνια, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας.

Όπως τόνισε, η επίσκεψη γίνεται σε μία περίοδο όπου η περιοχή είναι αντιμέτωπη με «συνεχείς προκλήσεις» και τόνισε τη σημασία του συνεχούς και εποικοδομητικού διαλόγου.  

Η επίσκεψη σηματοδοτεί την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, σημείωσε ο κ. Δένδιας τονίζοντας τη σταθερή θέση της ελληνικής πλευράς πως η «Ρωσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας».

Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας «έχουν διάρκεια αιώνων», επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα δεν ξεχνά στον «καταλυτικό ρόλο» που έπαιξε η Ρωσία όσον αφορά στον αγώνα για την ανεξαρτησία της.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό συνομιλητή της Ρωσίας».

Εν συνεχεία, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα που συζητήθηκαν με τον Ρώσο ομόλογό του.

Εξετάσαμε το πλέγμα των διμερών μας σχέσεων και τη δυνατότητα ενδυνάμωσής τους, είπε, κάνοντας και λόγο για «ενίσχυση των διμερών πολιτικών επαφών».

Δόθηκε έμφαση στον τομέα της ενέργειας, όπως και σε αυτούς της πολιτικής και της οικονομίας, ενώ συζητήθηκαν και οι προοπτικές συνεργασίας στον τουρισμό.

Τουρκική προκλητικότητα

Στη συνάντηση των δύο πλευρών, τέθηκε, όμως και η τουρκική προκλητικότητα, με τον Νίκο Δένδια να ενημερώνει τον Σεργκέι Λαβρόφ για το σύνολο των προκλητικών κινήσεων της Άγκυρας, όπως γνωστοποίησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο κ. Δένδιας μίλησε για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έθεσε και το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού που πωλείται στην Άγκυρα και συμβάλει ως προς την αποσταθεροποίηση. 

Εκφράστηκε ανησυχία καθώς ο «ιδιαίτερα αρνητικός ρόλος της Τουρκίας στη Συρία» υπονομεύει τις προσπάθειες στην περιοχή, ενώ όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο ο Έλληνας ΥΠΕΞ επέμεινε πως η Άγκυρα «επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης», περιφρονεί τις διεθνείς εκκλήσεις και τη διεθνή νομοθεσία και ο λόγος της «στερείται αξιοπιστίας». 

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, δεν έχει άλλη επιλογή από το να προφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα είναι υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου, «όχι, όμως, υπό το κράτος πιέσεων και απειλών».

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια».

Επιμέρους ζητήματα

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια στη συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ συζητήθηκαν ακόμη το Κυπριακό, η Λιβύη, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η Συρία.

Όσον αφορά στο τελευταίο ζήτημα, έκρινε πως η τουρκική πλευρά έχει γίνει «γραφείο ταξιδίων τζιχαντιστών».

Σχετικά με τη Λιβύη επεσήμανε πως προϋπόθεση για την ειρήνη είναι να γίνουν σεβαστοί οι όροι απ' όλες τις πλευρές, ενώ για την ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναφέρθηκε στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση.

Εξήρε τη σταθερή θέση που τηρεί η Ρωσία σχετικά με το Κυπριακό, όπως αυτή φάνηκε και στις δηλώσεις της ρωσικής πλευράς για το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.

Τέλος, όπως είπε, ενημέρωσε τον Ρώσο ΥΠΕΞ για την πρόοδο στις σχέσεις της Ελλάδας και βαλκανικές χώρες, με «αιχμή» τη συμφωνία Αθήνας – Τιράνων για προσφυγή στη Χάγη.

Tags:
Τουρκία, Νίκος Δένδιας, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK