09:53 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (733)
0 0 0
Βρείτε μας

Θετικός είναι ο απολογισμός της τριμερής συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ικανοποίηση για την πρώτη τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ εκφράζουν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Ασκενάζι, αποτέλεσε την ευκαιρία για να εξετασθούν οι προοπτικές συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η τεχνολογία, οι φυσικές καταστροφές και η υγεία.

«Καταρχάς συγκρατείται το ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες των τριών υπουργών. Σημειώνεται ότι οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να συνεχισθούν οι τακτικές επαφές και η επόμενη συνάντηση τους να πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου, δηλαδή σε λίγες μόνο εβδομάδες ενισχύοντας την περιοδικότητα του εν λόγω σχήματος» αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τις συνομιλίες οι τρεις υπουργοί επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την τουρκική επιθετικότητα και αναθεωρητισμό, οι οποίες δημιουργούν ιδιαίτερη νευρικότητα στο σύνολο των χωρών της περιοχής.

Όπως τονίζουν, ακόμα και η ισραηλινή πλευρά, αν και δημόσια απέφυγε να θίξει στο ζήτημα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά.

Επίσης όπως σημειώνουν, ανοίγει πλέον το ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής και σε άλλες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα υπό το φως της εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με διάφορες αραβικές χώρες.

«Αν και δεν υπήρξε οριστική απόφαση για διεύρυνση του σχήματος στη φάση αυτή, δεν θα προκαλούσε έκπληξη η προσθήκη ενός ή και περισσοτέρων χωρών ως προσκεκλημένων σε μια επερχόμενη συνάντηση» σημειώνουν οι πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η εν λόγω συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά από την άλλη, η τουρκική συμπεριφορά δεν αφήνει πολλά περιθώρια και δημιουργεί νέες δυναμικές και συσπειρώσεις στην ευρύτερη περιοχή, στις οποίες η Ελλάδα είναι παρούσα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η δημιουργία μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία, η οποία, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, «προσδίδει πλέον περισσότερο θεσμικό χαρακτήρα σε μια άτυπη συνεργασία, αλλά αποτελεί παράλληλα επιβράβευση της Κύπρου, η οποία έχει παίξει ένα κομβικό ρόλο στη δημιουργία του σχήματος αυτού».

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (733)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Γκάμπι Ασκενάζι, Νίκος Χριστοδουλίδης, Νίκος Δένδιας, Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK