02:07 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (733)
0 02
Βρείτε μας

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τη νέα πρόκληση από πλευράς Άγκυρας, και ενημερώνει πως ο Νίκος Δένδιας «έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά».

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τη νέα πρόκληση από πλευράς Άγκυρας, και ενημερώνει πως ο Νίκος Δένδιας «έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά».

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 

Γίνεται λόγος για ενέργεια που «δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή» και επισημαίνεται πως «δείχνει εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές».

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την «παραβατική συμπεριφορά» της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας πως «απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου» και καλεί την άλλη πλευρά να «ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε». 

Πλην της εντολής για το διάβημα διαμαρτυρίας, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους συμμάχους της χώρας «για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

Η τουρκική Navtex

Η Άγκυρα ανανέωσε τη Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή στα νότια της Ρόδου. 

Η νέα παράνομη Navtex από την τουρκική πλευρά έχει διάρκεια από σήμερα, 1η Νοεμβρίου, και έως τις 14 του μηνός και αφορά και τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.

Ελληνική αντι-Navtex

H Ελλάδα και συγκεκριμένα ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex, απαντώντας έτσι στην Άγκυρα. 

Η ελληνική πλευρά, σχολιάζοντας τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, κάνει λόγο για «παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα» εντός περιοχής που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Η Navtex:

ZCZC HA34

312200 UTC OCT 20

IRAKLEIO RADIO NAVWARN 647/20 SOUTH EAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA32-1364/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA32-1364/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 142059 UTC NOV 20.

Πέτσας: Η «διπλωματία των Navtex» οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση

Σε πρωινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολίασε την τουρκική προκλητικότητα, επισημαίνοντας την ανάγκη συνομιλιών. 

«Στο παρελθόν είχαμε κτίσει πάνω στα ερείπια μια καλή συνεργασία οι δυο λαοί και οι δύο χώρες, τη λεγόμενη "διπλωματία των σεισμών", κάτι που οδήγησε σε ύφεση και ειρήνη. Η "διπλωματία των Navtex" οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση, κι αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Ας αφήσουμε τα προκλητικά θέματα που οδηγούν σε στρατικοποίηση που κανείς δε θέλει και ας προχωρήσουμε σε ειλικρινή συζήτηση», είπε, αναφερόμενος στις επικοινωνίες που υπήρξαν μεταξύ των δύο πλευρών μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ. 

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (733)
Tags:
ελληνοτουρκικά, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK