16:08 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (734)
0 0 0
Βρείτε μας

Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στην απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε νέα NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες από το Oruc Reis.

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού προχώρησε στην έκδοση αντι-NAVTEX με αφορμή τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες του Oruc Reis.

Η ελληνική NAVTEX αναφέρει ότι η τουρκική NAVTEX είναι παράνομη και αφορά σε «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» σε περιοχή «που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». 

Ακόμη, επισημαίνει ότι για τη συγκεκριμένη περιοχή ο σταθμός του Ηρακλείου έχει αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα NAVTEX.

Είχε προηγηθεί η έκδοση NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας  για έρευνες του Oruc Reis μέχρι τις 23 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή 14 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου και περίπου 20 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Ολόκληρη η ελληνική NAVTEX :

ZCZC HA72 111050 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 678/20 SOUTHEAST CRETAN SEA

  1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA50-1404/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
  2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA50-1404/20.
  3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC NOV 20.

Η τρέχουσα NAVTEX της Τουρκίας για το Oruc Reis είχε ισχύ έως και τις 14 Νοεμβρίου, η Άγκυρα, όμως, επιλέγει να την παρατείνει έως τις 23 του μηνός.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX με τις αρχές της γείτονος χώρας να επικαλούνται παραβίαση του καθεστώτος περί μη στρατιωτικοποίησης του νησιού όπως αυτό ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

Σημειώνεται ότι, με σειρά NAVTEX η Τουρκία έχει «βγάλει» το Oruc Reis και το Μπαρμπαρός στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (734)
Tags:
Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, θαλάσσιες έρευνες, έρευνα, σεισμογράφος, Oruc Reis, Navtex, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK