01:45 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

«Στην ταραγμένη περιοχή μας, οι δύο χώρες μας έχουν διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με κορυφαία στιγμή την πρόσφατη συμφωνία για μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και με την κοινή πρόθεση να επεκταθεί» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

«Η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που ενώνει αντί να χωρίζει, σε αντίθεση με τη στάση της Τουρκίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «ιδιαίτερα σημαντικές επαφές» που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου το τελευταίο διάστημα, με κορωνίδα την υπογραφή της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

«Στην ταραγμένη περιοχή μας, οι δύο χώρες μας έχουν διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με κορυφαία στιγμή την πρόσφατη συμφωνία για μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και με την κοινή πρόθεση να επεκταθεί» είπε.

Έκανε, ακόμη, λόγο για μία «σημαντική εξέλιξη», μετά από 15 χρόνια συζητήσεων. 

«Είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι όταν πορευόμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο σεβασμό» μπορούμε να λύσουμε όποια θέματα υπάρξουν, σημείωσε, στέλνοντας -εμμέσως- μήνυμα στην Άγκυρα.

Όσον αφορά στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ανέφερε πως αποτελεί «θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας».

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τον αγωγό EastMed τόνισε πως και άλλες χώρες είναι ευπρόσδεκτες να συνασπιστούν, με προϋπόθεση, όμως, να τηρείται το διεθνές δίκαιο.

«Η Τουρκία, εγκαταλείποντας την επιθετικότητά της, θα μπορούσε να προσφέρει και εκείνη στον λαό της νέα οφέλη».

Παράλληλα, εξέφρασε τη βούληση της Αθήνας να συνεχιστεί η «πολυμερής συνεργασία» με το Κάιρο.

Τέλος, υπογράμμισε πως η Ελλάδα παραμένει ένθερμος συμπαραστάτης στην εμβάθυνση των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς «αποτελεί προκεχωρημένο σύμμαχο της Ευρώπης, σε όλη την αφρικανική ήπειρο».

Tags:
Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, Τουρκία, Αίγυπτος, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK