21:06 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (742)
0 20
Βρείτε μας

Με τον πλέον έντονο τρόπο καταδικάζει η Αθήνα τη νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο Νίκος Δένδιας, μάλιστα, έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Η Αθήνα καταδικάζει τη νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, η Τουρκία αποφάσισε επέκταση της NAVTEX για έρευνες του πλοίου της έως τις 23 Νοεμβρίου σε περιοχή νότια του Καστελλόριζου.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται πως ο Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά. 

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, η περιοχή στην οποία η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες σεισμικές έρευνές της, «επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο», γεγονός που παραβιάζει «κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη  και τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Διατυμπανίζει, δηλαδή, ότι θα συνεχίσει να περιφρονεί τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωσή της προς τη διεθνή νομιμότητα» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, με την οποία η Αθήνα καλεί την τουρκική πλευρά να ανακαλέσει άμεσα τη NAVTEX.

«Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη NAVTEX».

Πλην της εντολής Δένδια για το διάβημα, η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει και σε «ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά».

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει, ήδη, εκδώσει αντι-NAVTEX σχετικά με τη νέα πρόκληση από πλευράς Τουρκίας. 

Η αντι-NAVTEX

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού προχώρησε στην έκδοση αντι-NAVTEX, τονίζοντας πως η αντίστοιχη της Άγκυρας είναι παράνομη και αφορά σε «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» σε περιοχή «που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».  

Ολόκληρη η ελληνική NAVTEX :

ZCZC HA72 111050 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 678/20 SOUTHEAST CRETAN SEA

UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA50-1404/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA50-1404/20.
CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC NOV 20.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (742)
Tags:
Αθήνα, διάβημα διαμαρτυρίας, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK