04:03 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Για αναβάθμιση της σχέσης Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε στρατηγικό επίπεδο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν.

Τις παραβιάσεις της Τουρκίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και την επιθετική συμπεριφορά της στη Μέση Ανατολή καταδικάζουν σε κοινή τους δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διάδοχος του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στα ΗΑΕ από το βράδυ της Τρίτης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Για αναβάθμιση της σχέσης Ελλάδας-ΗΑΕ σε στρατηγικό επίπεδο έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης.

«Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαμορφώνουν πια ένα πλαίσιο μιας στρατηγικής συμμαχίας η οποία εκτείνεται όχι μόνο στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και στους τομείς της συνεργασίας στην Άμυνα και στην Εξωτερική Πολιτική» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ενώ υπογράμμισε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλές και σημαντικές. Όπως είπε, υπάρχει πια ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης για το πώς μπορεί οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να γίνουν ακόμα πιο στενές. Οι δύο χώρες μας αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την ίδια οπτική γωνία.

Σχολίασε ότι οι δύο χώρες παραμένουν προσηλωμένες στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την επίσκεψη στα ΗΑΕ ως ένα ακόμα ένα βήμα στα πλαίσια της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που αναπτύσσει η χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. «Μια ενεργητική εξωτερική πολιτική η οποία έχει καταστήσει τη χώρα μας μια ήρεμη δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

​Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, κατ' αντιστοιχία της πολιτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που προκύπτει από τη στρατηγική επιλογή για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της ραγδαίας προόδου που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες στις διμερείς σχέσεις και σε όλο το φάσμα της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στο επίκεντρο τέθηκαν οι πτυχές της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΑΕ, η οποία επισφραγίζεται με την κοινή δήλωση των δύο κυβερνήσεων, καθώς και με τις υπογραφές από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΗΑΕ, αλλά και διμερούς συμφωνίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.

Η κοινή δήλωση Μητσοτάκη-Μπιν Ζαγέντ

«Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου, καθώς και τη συνολική επιθετική συμπεριφορά της στη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Νότιο Καύκασο ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυο κυβερνήσεις καλούν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει άμεσα όλες τις παράνομες και προκλητικές ενεργείς της» σημείωσαν, στην κοινή δήλωση, οι δύο ηγέτες Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» τονίζεται στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών.

Και επισημαίνεται:

«Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπογραμμίζουν την αταλάντευτη δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ως το θεμέλιο της ειρήνης, της ασφαλείας, των σχέσεων καλής γειτονιάς και της ειρηνικής επίλυσης διενέξεων για όλα τα κράτη της περιοχής».

«Οι δυο κυβερνήσεις επαναβεβαιώνουν την δέσμευση τους στην αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών της περιοχής. Επίσης, Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφωνούν στην προστιθέμενη αξία της περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας τους και εντός του πλαισίου των περιφερειακών και πολυμερών μηχανισμών» καταλήγουν οι δύο ηγέτες στην κοινή τους δήλωση.
Tags:
Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελλάδα, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK