07:59 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (733)
0 0 0
Βρείτε μας

Άμεση και σε αυστηρό τόνο ήταν η απάντηση της Αθήνας στη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες του ORUC REIS στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυστηρό μήνυμα στέλνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία με αφορμή τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα πριν λίγες ώρες. 

Το υπουργείο επαναλαμβάνει πως η Τουρκία παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα. Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί "στρατηγική προτεραιότητα"».

Τέλος, καταδικάζει την «προκλητική» αυτή συμπεριφορά, η οποία, όπως αναφέρει το υπουργείο, απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.

Με αντί NAVTEX απαντά η Αθήνα για το Oruc Reis

Αντί NAVTEX εξέδωσε νωρίτερα, η υδρογραφική υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απαντώντας στην τουρκική οδηγία για το Oruc Reis.

Όπως αναφέρει η οδηγία του σταθμού στο Ηράκλειο, ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τονίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (733)
Tags:
διμερείς σχέσεις, Oruc Reis, Καστελόριζο, Υπουργείο Εξωτερικών, ΕΕ, Navtex, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK