19:21 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, σχολίασε σήμερα, Πέμπτη, την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί το σύνολο της χωρών της περιοχής και της Ευρώπης και αυτό γίνεται κοινός παρονομαστής του συνόλου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.  

Ο κ. Παπαϊωάννου έκανε και ειδική αναφορά στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, σημειώνοντας πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να έχουμε μια κοινή αντίληψη για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει η Τουρκία. 

«Το κοινό σημείο που πρέπει να έχουμε ως Ευρώπη, όχι μόνο ως Ελλάδα και ως Κύπρος, είναι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Λιβύη, τον Καύκασο, τη Συρία κ.λπ.» επισήμανε. «Αυτό πρέπει να καταστεί κοινωνός όλων των Ευρωπαίων».

Δεύτερον, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε μια ευκαιρία στην Τουρκία να επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.

«Ο υπουργός τόνισε ότι το παράθυρο αυτό έκλεισε και οποιεσδήποτε όψιμες δηλώσεις δεν αλλάζουν την εικόνα που έχει δείξει τους τελευταίους δύο μήνες» συμπλήρωσε. 

Σημείωσε δε ότι η Τουρκία αντί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της δόθηκε έκανε ακριβώς το αντίθετο και δυναμίτισε το κλίμα και τόνισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του.

Υπογράμμισε υπενθυμίζοντας και τη σχετική αναφορά του κ. Δένδια, ότι η χώρα είναι πάντα έτοιμη για εποικοδομητικό διάλογο στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Αναφορικά με το τουρκικό πλοίο με κατεύθυνση τη Λιβύη, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πώς πρόκειται για μια επιχείρηση της ΕΕ που ελέγχει εάν εφαρμόζεται το εμπάργκο όπλων, εφαρμόζοντας σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Δένδιας, σύμφωνα με τον ίδιο, μίλησε νωρίτερα σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος του ανέπτυξε την ημερήσια διάταξη της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας, όσον αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας και γενικά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχολιάζοντας το συμβάν με το τουρκικό πλοίο με κατεύθυνση τη Λιβύη, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως πρόκειται για μια επιχείρηση της ΕΕ που ελέγχει εάν εφαρμόζεται το εμπάργκο όπλων, εφαρμόζοντας σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτού, ενήργησε και η γερμανική φρεγάτα και παρέπεμψε στις δηλώσεις του Ευρωπαίου ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου της Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ.

Tags:
κυρώσεις, ΕΕ, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών, Ευρώπη, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK