07:35 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (869)
0 0 0
Βρείτε μας

«Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο» σημειώνει ο Νίκος Δένδιας αναφορικά με τη στάση του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα.

Επικριτικός απέναντι στη στάση που τηρεί η Γερμανία απέναντι στην Τουρκία εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Politico.

H Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, σημειώνοντας την αδυναμία του να αντιληφθεί τον δισταγμό του Βερολίνου. 

«Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο» ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αφού εξέφρασε την κατανόησή του πως «το οικονομικό θέμα από τη γερμανική πλευρά», ξεκαθάρισε πως «και αυτή καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση του να παρέχεις επιθετικά όπλα σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης». 

Ο κ. Δένδιας αδυνατεί, όπως λέει, να καταλάβει γιατί η ελληνική πλευρά θα πρέπει να θέσει εκείνη το ζήτημα στο Βερολίνο, αντί να υπάρξει πρωτοβουλία από εκείνη. «Aντί της Γερμανίας να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους μηχανισμούς ελέγχου και ισορροπιών του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».

Ζητά σαφές μήνυμα κατά της Άγκυρας

Όσον αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο κ. Δένδιας καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ανάλογη με τη δέσμευση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουρσούλα ντερ Λάιεν, να ηγηθεί μιας «γεωπολιτικής» Επιτροπής. 

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι εάν οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν το ίδιο με την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ακόμα και αν τελικά αποχωρήσει το Όρουτς Ρέις αυτή την εβδομάδα από την περιοχή, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είχαν μάθει το μάθημά τους.

«Εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη "αφέλεια"-και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα» ξεκαθαρίζει και επισημαίνει:

«Η Ευρώπη θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Όποιος αυθαιρετεί, όποιος καταπατά το διεθνές δίκαιο, όποιος εκβιάζει, αυτός στο τέλος της ημέρας μένει ατιμώρητος στη χειρότερη περίπτωση ή και αμείβεται κιόλας».
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (869)
Tags:
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ελληνοτουρκικά, Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK