10:23 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (869)
0 0 0
Βρείτε μας

«Η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με ειλικρινή βούληση και επιδοικομητική διάθεση.

Επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί κανείς από τις δύο πλευρές να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών.

«Η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Και εξήγησε ότι η σημερινή Τουρκία από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως όμως σχολίασε, «ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς».

«Προετοιμαζόμαστε και για επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας»

Για το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «αποτελεί την πρώτη επέκταση ορίων του Ελληνικού Κράτους από το 1947, πάντα με ειρηνικά μέσα και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

«Εμείς προετοιμαζόμαστε και για επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας. Κάνουμε τα απαραίτητα τεχνικά βήματα, για να είμαστε έτοιμοι όταν κριθεί σκόπιμο να προχωρήσουμε. Το πότε θα γίνει αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, σημείωσε ότι δε μπορεί να είναι ασιόδοξος, καθώς, όπως είπε, «η ρητορική προερχόμενη από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική».

Όπως επισήμανε, η Αθήνα, πάντα σε απόλυτο συντονισμό με την Λευκωσία, θα συμμετάσχει σε άτυπη πενταμερή διάσκεψη εφόσον τη συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σχολιάζοντας ότι η θέση μας «είναι γνωστή και σταθερή, δηλαδή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Κοινοτικού κεκτημένου».

Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι συζητούν για πολυετή συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

Αναφερόμενος στις σχέσεις που αναπτύσσει η Ελλάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, αλλά και το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αποσκοπούν σήμερα και στην ανάσχεση της αναθεωρητικής τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, όχι όμως της χώρας εν γένει.

«Οι σχέσεις της Ελλάδος με τις χώρες αυτές, είτε σε διμερή είτε σε πολυμερή σχήματα, δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Και η Τουρκία θα μπορούσε να συμμετάσχει στα σχήματα αυτά", με την προϋπόθεση "να αποδεχθεί ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι την περασμένη χρονιά η Ελλάδα έκλεισε εκκρεμότητες που ήταν ανοιχτές για δεκαετίες, με τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, τη συνεργασία με τα ΗΑΕ, αλλά και τη συμφωνία με την Αλβανία να επιλυθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Η χώρα μας δεν παραμένει όμηρος ρητορικών επιδιώξεων μηδενικού αποτελέσματος ή συνεχούς αναβλητικότητας»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε με επαρκή αυτοπεποίθηση πολύμορφες προκλήσεις και υβριδικές απειλές τη χρονιά που πέρασε. Η χώρα μας δεν παραμένει όμηρος ρητορικών επιδιώξεων μηδενικού αποτελέσματος ή συνεχούς αναβλητικότητας. Κατοχυρώνει με συμφωνίες τα δικαιώματά της και τα εθνικά της συμφέροντα» σχολίασε.

Ενώ επισήμανε ότι και τo 2021 η Ελλάδα θα συνεχίσει πάνω στις βάσεις αυτές, αναπτύσσοντας τις διμερείς σχέσεις, τα τριμερή - πολυμερή σχήματα και με μία ιδιαίτερα ενεργή παρουσία στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (869)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Ελλάδα, Υπουργείο Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK