23:56 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (878)
0 10
Βρείτε μας

Ανοιχτή πρόσκληση για έναρξη νέου γύρου διερευνητικών επαφών έκανε στην Αθήνα η Άγκυρα. Τι είναι, όμως, οι διερευνητικές επαφές;

Πρόσκληση της Ελλάδας σε νέο γύρο διερευνητικών επαφών απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα, Δευτέρα. Τι είναι όμως αυτές οι περίφημες διερευνητικές επαφές;

Τι είναι οι διερευνητικές επαφές;

Όπως είχε εξηγήσει, μιλώντας παλαιότερα στο Sputnik ο πρέσβης επί τιμή και έμπειρος διπλωμάτης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, πρόκειται για την εξέταση θεμάτων που «θα μπορούσαν να παραπεμφθούν σε διμερείς διαπραγματεύσεις για επίλυση».

«Πρόκειται πολλές φορές για ατέρμονες συζητήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά. Βέβαια το θετικό είναι ότι γίνεται κάποιος διάλογος και κατά τη διάρκειά του, παραδοσιακά, επικρατεί κάποια ηρεμία μεταξύ των δύο πλευρών» είχε συμπληρώσει ο κ. Χρυσανθόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

61ος γύρος διερευνητικών

Εάν τελικά Αθήνα και Άγκυρα καθίσουν στο τραπέζι των επαφών, θα πρόκειται για τον 61ο γύρο των διερευνητικών, με τον 60ο να έχει λάβει χώρα στην Αθήνα το 2016.

Το εθιμοτυπικό ορίζει πως οι γύροι των διαπραγματεύσεων πραγματοποιούνται εκ περιτροπής στην έδρα του ενός ή του άλλου συνομιλητή, άρα οι επόμενες συνομιλίες θα λάβουν –λογικά– χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Τουρκικά πολεμικά πλοία
© AP Photo / Lefteris Pitarakis
Η ελληνική πλευρά έχει διευκρινίσει εδώ και καιρό πως υπάρχει μόνο ένα ζήτημα στην ατζέντα, αυτό της οριοθέτησης της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας.

Δένδιας: Προσέλευση στις διερευνητικές με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση

Σε χθεσινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεσμεύτηκε πως η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση.

Τόνισε, όμως, πως καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να λάβει μονομερείς αποφάσεις σχετικά με την ημερήσια διάταξη.

«Η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών» ξεκαθάρισε.
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (878)
Tags:
Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Δένδιας, Άγκυρα, Αθήνα, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK