05:54 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 11
Βρείτε μας

Η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ κάνει τον Τούρκο Πρόεδρο πιο διαλλακτικό και έτοιμο να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα, σύμφωνα με Τούρκους και Κύπριους αναλυτές.

«Biden’s effect»: Είναι η πρώτη φράση που μας λέει έμπειρος Τούρκος αναλυτής που επιθυμεί να διατηρηθεί η ανωνυμία του (λόγω σοβαρότατων περιπετειών του με την τουρκική κυβέρνηση), όταν τον ρωτάμε για τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, μετά από πρωτοβουλία της πρώτης, προκειμένου να ξεκινήσει ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών, στις 25 Ιανουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από έντονο παρασκήνιο που κορυφώθηκε τη Δευτέρα (11/01).

«Όπως θυμάστε, οι διερευνητικές ήταν προγραμματισμένες από το καλοκαίρι και αναβλήθηκαν λόγω της κρίσης. Δεν αποτελεί δηλαδή έκπληξη το ότι καταλήξαμε εδώ» επισημαίνει στο Sputnik o δρ Ζήνωνας Τζιάρρας, ερευνητής στο PRIO Cyprus Centre και συν-ιδρυτής του think tank «Geopolitical Cyprus».

Τι δείχνει η επιλογή του χρόνου από την Τουρκία

«Εξού και η Ελλάδα κράτησε μια πιο μετριοπαθή στάση από την Κύπρο στην ΕΕ. Γνώριζε πως υπήρχε η προοπτική των διερευνητικών. Δεν είναι τυχαία η στάση της, δηλαδή. Η Τουρκία, ωστόσο, δεν είχε ποτέ σκοπό να μην πάει σε διερευνητικές» διευκρινίζει ο κ. Τζιάρρας. «Αυτό που ήθελε όμως ήταν να αυξήσει την πίεση, τα διαπραγματευτικά της χαρτιά και να προβάλει τις διεκδικήσεις της, όπως και έκανε από το καλοκαίρι, ώστε να εμφανιστεί ενισχυμένη στις διερευνητικές».

Για το «timing» συμφωνεί ο Κύπριος αναλυτής και με τον Τούρκο αναλυτή, αλλά και με τον Τζαν Γιουκσέλ απ’ το τουρκικό ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP): «Ο χρονισμός σχετίζεται εν μέρει και με την αλλαγή προεδρίας στις ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να στηριχθεί στον Τραμπ και προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα θετική δυναμική ενόψει της προεδρίας Μπάιντεν. Ωστόσο δεν είναι αυτός αποκλειστικά ο λόγος. Oι διερευνητικές ήταν θέμα χρόνου, το ζητούμενο ήταν η εύρεση της κατάλληλης συγκυρίας».

«Oι διερευνητικές είναι ξεκάθαρα "NATO και Μπάιντεν effect"» μας υπογραμμίζει ο μαχητικός Κεμαλιστής Γιουκσέλ, συμπληρώνοντας τον Τούρκο αναλυτή.

«Μετά την αλλαγή στην αμερικανική ηγεσία, η Τουρκία γνωρίζει πως στο εξής δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όπως συνέβαινε επί Τραμπ. Ειδικότερα για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία αναγνωρίζει ότι πρέπει να αναθεωρήσει άρδην την επιθετικότητά της. Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο Μπάιντεν είναι ο μοναδικός αληθινός λάτρης της Ελλάδας από τους Αμερικανούς γερουσιαστές! Πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φοβάται τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια επιθετική συμπεριφορά. Είναι ο λόγος που προσεγγίζει τελευταία -εκτός από την Ελλάδα- και το Ισραήλ» προσθέτει ο αναλυτής.

Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η αυστηρή ατζέντα της χώρας μας θα είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Μπορεί η ελληνική πλευρά να προσβλέπει σε καρπούς σε σχέση με την οριοθέτησή τους; Ή το «καλάθι» που θα κρατάει στην Κωνσταντινούπολη θα είναι μικρό;

«Δεν θεωρώ πιθανή τη συμφωνία Τουρκίας-Ελλάδας στο εγγύς μέλλον αποκλειστικά για το θέμα της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας. Κάτι τέτοιο, έστω και εν μέρει, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η Ελλάδα δεχτεί να συζητήσει και να διαπραγματευτεί και άλλα ζητήματα (όπως π.χ. αυτό των χωρικών υδάτων). Οι διερευνητικές όμως είναι ένα πρώτο στάδιο και σε αυτές θα οριστεί η ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Άρα δεν πρέπει κανείς να περιμένει άμεσα κάποιο αποτέλεσμα» συνοψίζει ο κ. Τζιάρρας.

«Οι διερευνητικές είναι απλώς ένα πρώτο βήμα. Αλλά δεν πρόκειται να δούμε άμεσα λύση στα ελληνοτουρκικά» επιβεβαιώνει κι ο Τζαν Γιουκσέλ από την Κωνσταντινούπολη, όπου οι επαφές των δύο πλευρών θα λάβουν χώρα το αμέσως προσεχές διάστημα.

Tags:
διερευνητικές επαφές, Ελλάδα, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, Ερντογάν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυρώσεις κατά Τουρκίας, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK