14:02 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Συμφωνία των Πρεσπών (104)
0 10
Βρείτε μας

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε νόμος του ελληνικού κράτους. Από τότε μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει και κυρίως τίποτα δεν δείχνει την τήρηση των επιμέρους άρθρων από τη γείτονα χώρα.

Ήταν 17 Ιουνίου του 2018 όταν το μικρό χωριό Ψαράδες που βρίσκεται στην όχθη της λίμνης Μεγάλη Πρέσπα μπήκε στον «χάρτη» των ελληνικών, αλλά και των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Εκείνη την ημέρα, οι τότε υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, του Σκοπιανού ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ, Ευρωπαίων αξιωματούχων, του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς και πλήθος κυβερνητικών αξιωματούχων υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία «βάπτισε» τη γείτονα χώρα «Βόρεια Μακεδονία» αντικαθιστώντας την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 με την οποία η χώρα αποκαλούνταν στις διμερείς σχέσεις, «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (πΓΔΜ).

Την ώρα της υπογραφής της Συμφωνίας, οι καμπάνες της Εκκλησίας στους Ψαράδες, αλλά και σε διπλανά χωριά, χτυπούσαν πένθιμα, ενώ αρκετά χιλιόμετρα μακριά, σε μια περιοχή της Φλώρινας, δεκάδες άτομα από τη Θεσσαλονίκη κι άλλους νομούς της Μακεδονίας που είχαν επιχειρήσει να φτάσουν στο σημείο για να διαμαρτυρηθούν, είχαν αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Λίγους μήνες μετά η ελληνική κυβέρνηση έφερε τη Συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή.

Το ημερολόγιο έγραφε 25 Ιανουαρίου 2019 και η Συμφωνία των Πρεσπών εγκρίθηκε με 153 ψήφους υπέρ, 146 κατά και 1 «παρών» και έγινε νόμος του κράτους (4588/2019) όπως δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως φέροντας την υπογραφή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Από την άλλη πλευρά, η γείτονα χώρα -εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και μεγάλης μερίδας πολιτών- επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών στις 5 Ιουλίου του 2018 μετά από ένα «ράλι» του Ζόραν Ζάεφ εύρεσης βουλευτών για να έχει πλειοψηφία. Λίγες ημέρες μετά, στις 11 Ιουλίου, το ΝΑΤΟ κάλεσε τη χώρα για ενταξιακές συνομιλίες προκειμένου να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ προχώρησε κι από εκεί και πέρα μια σειρά ιδιαίτερα σημαντικών θεμάτων παραμένουν «παγωμένα».

Η Συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ομάδων εργασίας σε μείζονα θέματα όπως είναι η απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών και των ιστορικών στρεβλώσεων, όπως αποτυπώνονται σε σχολικά εγχειρίδια της γείτονας χώρας (με αναφορές ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Σλάβος και γεννήθηκε στη χώρα τους»), σε θέματα εμπορίου και σημάνσεων στα προϊόντα, κ.ά.

Τι έχει γίνει όμως από τότε μέχρι σήμερα; 

Ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα. Όλα δείχνουν να έχουν «παγώσει» και η κυβέρνηση της ΝΔ -η οποία κατά την προεκλογική περίοδο- είχε σημειώσει την αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών, δείχνει να έχει αφήσει το όλο θέμα προς το παρόν στην άκρη.

Ενδεικτικό αυτή της στάσης είναι και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα από τη Θεσσαλονίκη την περασμένη Πέμπτη 21 Ιανουαρίου όταν ρωτήθηκε σχετικά:

«Εμείς προχωρούμε προκειμένου να έχουμε (σ.σ. η χώρα) τις σχέσεις που χρειάζεται με όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων προς όφελος όλης της περιοχής. Από εκεί και πέρα, τη θέση μας την ξέρετε διαχρονικά, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει: Έχει μια συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα κι αυτήν τη συμφωνία την προχωράει ένα βήμα παραπέρα φροντίζοντας πάντα να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας είτε στο σημείο που βρισκόμαστε είτε στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις (σ.σ. για την Ε.Ε) όταν αυτές υπάρξουν».

Ο κίνδυνος μη τήρησης της Συμφωνίας από τα Σκόπια

Ο καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Σπύρος Σφέτας ήταν μέλος της Επιτροπής των δύο χωρών για τα σχολικά εγχειρίδια. Μιλώντας στο Sputnik, ανέφερε ότι η Επιτροπή συνεδρίασε τέσσερις φορές, κατέληξε στο συμπέρασμά της κι ότι ο ίδιος, όπως λέει, «καρατομήθηκε» και διαλύθηκε η επιτροπή όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν έχει γίνει τίποτα όσον αφορά τον τομέα αυτό καθώς, όπως τόνισε, έπρεπε ήδη να έχει συσταθεί τον Νοέμβριο του 2019 η συντονιστική επιτροπή για τη συγγραφή των νέων σχολικών βιβλίων.

Τι σημαίνει αυτό; Ο κ. Σφέτας θεωρεί ότι η ολιγωρία που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση ενέχει τον κίνδυνο, όπως παρατηρεί, «η άλλη πλευρά να μην εφαρμόσει αυτά που οφείλει με βάση τη Συμφωνία».

«117 παραβιάσεις της Συμφωνίας»

Ο Μιχάλης Πατσίκας ήταν ένας εκ των διοργανωτών των μεγάλων συλλαλητηρίων που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Αποδεικνύεται ότι δύο χρόνια μετά την κύρωση της Συμφωνίας, οι κυβερνήσεις και οι ελληνικές αλλά και οι υπόλοιπες, δρουν εναντίον της βούλησης των πολιτών και του λαού. Αυτό έπραξε η τότε κυβέρνηση. Κύρωσε έναν νόμο ενάντια στη βούληση του ελληνικού λαού που δύο χρόνια διαδήλωνε εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εάν δεν καταλάβουν οι πολίτες τη δύναμη που έχουν, τότε θα είναι μονίμως κάτω από την καταδυνάστευση των κυβερνήσεων. Δυστυχώς η κύρωση που έγινε το 2019 τιμάται και από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία αντί να προσβάλλει αυτή τη Συμφωνία, καλεί τους Σκοπιανούς να την τηρούν απαρέγκλιτα. Επειδή όμως το ψέμα δεν παράγει Δίκαιο, αυτή η Συμφωνία πολύ σύντομα θα ακυρωθεί» δηλώνει στο Sputnik ο κ. Πατσίκας.

Πρόσθεσε ότι στα δύο χρόνια, η γείτονα χώρα δεν έχει κάνει τίποτα όσον αφορά τα ζητήματα που της επέβαλε η Συμφωνία.

«Ίσα ίσα, χειρότερα έχουν γίνει τα πράγματα. Έχουν καταγραφεί πάνω από 117 περιπτώσεις παραβιάσεων κι αυτής της Συμφωνίας. Περίπου 80 περιπτώσεις, είχε καταδείξει πέρυσι η ίδια η κυβέρνηση. Από το δικό μας παρατηρητήριο, έχουμε καταγράψει πάνω από 117 παραβιάσεις για διάφορα θέματα: Από δηλώσεις, από μνημεία, από ονομασίες, από βιβλία τα οποία είναι ενάντια στο κείμενο της Συμφωνίας» υπογραμμίζει ο κ. Πατσίκας.

Δεν άλλαξε ονομασία το «Οικονομικό Επιμελητήριο Μακεδονίας»

Στασιμότητα καταγράφεται και στα εμπορικά σήματα που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι δύο χώρες, καθώς η ολιγωρία από πλευράς Σκοπίων είναι εμφανής τόσο στη χρήση του «Ήλιου της Βεργίνας» όσο και στο όνομα «Μακεδονία».

Αρκεί κανείς να δει την ονομασία του Οικονομικού Επιμελητηρίου της χώρας που εδρεύει στα Σκόπια και έχει την επωνυμία «Οικονομικό Επιμελητήριο Μακεδονίας» (www.mchamber.mk) καταδεικνύοντας ότι δεν έχει προστεθεί το «Βόρεια Μακεδονία» και η σύντμηση «ΝΜΚ» δηλαδή «North Macedonia».

Αντίθετα, την πρόσφατη επίσκεψη στις 15 Ιανουαρίου 2021 του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι, στην Αθήνα φαίνεται να μονοπώλησε η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών, πολιτικής προστασίας και επενδύσεων.

Γιώργος Κασιμάτης: Να καταργηθεί η Συμφωνία

Ο διακεκριμένος συνταγματολόγος και ομότιμος καθηγητής της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης μιλώντας στο Sputnik υπογράμμισε ότι η Συμφωνία είναι ανυπόστατη.

«Είναι ανυπόστατη η Συμφωνία αυτή και κατά το Διεθνές Δίκαιο και κατά των Συνταγμάτων των δύο χωρών. Επομένως μία επιστολή της κυβέρνησης προς το Συμβούλιο Ασφαλείας (σ.σ. των Ηνωμένων Εθνών) αρκούσε για να κριθεί άκυρη. Γιατί παρακάμφθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας, οπότε εκεί θα υπήρχαν και τα σχετικά βέτο από τις χώρες για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Δηλαδή να καταργηθεί αυτή η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό μπορεί να γίνει, αλλά πρέπει να το θέλει η κυβέρνηση. Και η κυβέρνηση δεν το θέλει. Ούτε η αντιπολίτευση που το έκανε το θέλει» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κασιμάτης προσθέτοντας ότι «έχει παραβιαστεί το Σύνταγμα των Σκοπίων όπως και το δικό μας γιατί ήταν παράδοση ταυτότητας κυριαρχίας».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε και τώρα να στείλει ένα έγγραφο στο Συμβούλιο Ασφάλειας αναφέροντας ότι «δεν δεχόμαστε το όνομα Μακεδονία» και η Συμφωνία -μέσου αυτής της οδού- «θα καταργούνταν» εξαιτίας και των βέτο που μπορούν να προβάλλουν χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο.

Καταλήγοντας, ο κ. Κασιμάτης άσκησε σκληρή κριτική στα κόμματα ότι δεν το πράττουν γιατί «είναι όλοι όργανα της αμερικανικής και της γερμανικής πολιτικής που θέλουν να ελέγχουν τα Σκόπια».

Θέμα:
Συμφωνία των Πρεσπών (104)
Tags:
Ζόραν Ζάεφ, Αλέξης Τσίπρας, Βόρεια Μακεδονία, συμφωνία των Πρεσπών, Σκόπια, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK