Κοινό μήνυμα για το Κυπριακό έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους στη Λευκωσία μετά τη συνάντησή τους.
«Η σημερινή επίσκεψη γίνεται σε μία ευαίσθητη συγκυρία για το Κυπριακό» ανέφερε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως γίνονται συζητήσεις για συνεδρίαση της πενταμερούς, υπό τον ΟΗΕ, επί του ζητήματος.
«Διαβεβαίωσα πως ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μίας λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης, παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μία πράξη δικαιοσύνης στον Κυπριακό λαό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για μία «εθνική προτεραιότητα».
Εξέφρασε την προσήλωση και των δύο πλευρών στις αποφάσεις του ΟΗΕ που καθορίζουν το «μόνο καθολικά δεσμευτικό πλαίσιο λύσης» για το Κυπριακό και τόνισε πως η μόνη λύση είναι η «διζωνική δικοινοτική λύση». Η ύπαρξη «ενός κράτους με διεθνή προσωπικότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Δυστυχώς», συμπλήρωσε, η Τουρκία και ο νέος ηγέτης των Τ/Κ βρίσκονται «εκτός πλαισίου του ΟΗΕ, εμμένουν στην ανεδαφική θέση περί δύο κρατών, κάτι που απορρίπτουν, όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και ο ΟΗΕ και η ΕΕ».
«Η Άγκυρα και ο (σ.σ. Ερσίν) Τατάρ πρέπει να γνωρίζουν ότι η επανέναρξη του διαλόγου θα γίνει μέσα στα όρια που υπογράμμισα» είπε ακόμη και τόνισε πως «η λύση δεν πρέπει να εξυπηρετεί τις στοχεύσεις της Τουρκίας».
Αναστασιάδης: Ανάγκη τήρησης των διεθνών κανόνων
Στην ανάγκη τήρησης των διεθνών κανόνων αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε πως στόχος είναι να «εξυπηρετηθούν τα δικαιώματα του συνόλου το λαού» και να μην υπάρξουν «υπερ-προνόμια» για κάποια πλευρά.
Ζήτησε από την Τουρκία να αποδείξει, εμπράκτως, ότι επιθυμεί πραγματικά τον ειλικρινή διάλογο αλλά και να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες.
Αναφέρθηκε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνοντας σίγουρος πως η ΕΕ θα επιδείξει την απαραίτητη αλληλεγγύη.
Ο διάλογος με τις άλλες πλευράς, όπως συνέχισε, πρέπει να διέπεται από σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και δη στο δίκαιο της θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.
Πατώντας το κουμπί "Δημοσίευση", σημαίνει ότι συμφωνείτε με την επεξεργασία των δεδομένων από τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μπορέσετε να σχολιάσετε τις ειδήσεις στον ιστότοπό μας χρησιμοποιώντας αυτό τον λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας στην Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας διαγράφοντας όλα τα σχόλια σας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)