09:40 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 12
Βρείτε μας

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν αλλαγές στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία θα μπορούσε να εγκριθεί το φθινόπωρο, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σκοπεύει να προετοιμάσει αλλαγές στη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Άμυνα (MDCA) έως το φθινόπωρο.

«Οι αλλαγές συζητούνται με την αμερικανική πλευρά, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών. Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον και οι συμφωνίες θα υπογραφούν κατά τη διάρκεια συνάντησης το φθινόπωρο» τόνισε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία μιας νέας συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν πρόκειται για τις αμερικανικές βάσεις που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά για ένα «διαφορετικό πλαίσιο».

Ανέφερε, επίσης, ότι η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να συναντήσει τον νέο Αμερικανό ομόλογό του, δεν θα διεξαχθεί προς το παρόν λόγω των περιορισμών της πανδημίας

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκδώσει γενικές οδηγίες που απαγορεύουν όλες τις επισκέψεις ξένων αντιπροσώπων. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, είναι δύσκολο να συζητηθούν επισκέψεις, όχι μόνο του υπουργού Εξωτερικών, αλλά γενικότερα» εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2019, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν την αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Με αυτή τη συμφωνία προβλέπεται η επέκταση της παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, καθώς και η παροχή δυνατότητας στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στρατιωτική εγκατάσταση στην επικράτειά της. 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μιλώντας στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2020, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να επεκτείνει την αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Tags:
άμυνα, ΝΑΤΟ, στρατιωτικές βάσεις, βάσεις, ΗΠΑ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK