13:32 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει σε ποιες περιπτώσεις ισχύει φόρος παρακράτησης μερισμάτων 5% και σε ποιες φόρος παρακράτησης μερισμάτων 10%.

Διευκρινίσεις για τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από 10% σε 5% δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κατόπιν της δημοσίευσης ειδικής εγκυκλίου, η οποία υπογράφεται από τον επικεφαλής της Αρχής, Γιώργο Πιτσιλή.

Ο μειωμένος φορολογικής συντελεστής, συγκεκριμένα - με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2020 - αφορά:

  • Τα κέρδη που διανέμουν οι ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ, για τα οποία η απόφαση έγκρισης διανομής έχει ληφθεί μετά την 1η Ιανουαρίου. Για τα κέρδη, η έγκριση των οποίων ελήφθη πριν την αλλαγή του χρόνου, θα ισχύει συντελεστής παρακράτησης 10%.

Όσον αφορά τα προμερίσματα τις προσωρινές απολήψεις έναντι κερδών, επί των οποίων έχει διενεργηθεί παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%, δεδομένου ότι η απόφαση διανομής τελεί υπό την έγκριση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του 2020, θα εφαρμοστεί τελικά ο μειωμένος συντελεστής 5%.

  • Τα κέρδη που διανέμουν οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εταιρείες, καθώς και κοινοπραξίες, που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, για τα οποία ο χρόνος του δικαιώματος είσπραξής τους από τα μέλη των υπόψη νομικών οντοτήτων είναι μετά την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Για τυχόν διανεμόμενα κέρδη προηγούμενων ετών, καθώς και για προσωρινές απολήψεις κερδών, δεδομένου ότι ως χρόνος κτήσης του υπόψη εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που λαμβάνει χώρα η διανομή ή απόληψη (πίστωση ή καταβολή), παρακρατείται φόρος με τον συντελεστή που ισχύει κατά το χρόνο της διανομής ή απόληψης.

Άρα, για διανομές προηγούμενων χρήσεων ή απολήψεις κερδών, εντός του φορολογικού έτους 2019, παρακρατείται φόρος με συντελεστή 10%, ενώ για διανομές παρελθουσών χρήσεων ή απολήψεις κερδών εντός του φορολογικού έτους 2020 παρακρατείται φόρος με συντελεστή 5%.

Ειδικά για εισόδημα από μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης, στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ορίζεται ότι ο μειωμένος συντελεστής 5% εφαρμόζεται όταν η απόκτηση του δικαιώματος είσπραξης αυτού είναι μετά την 1η Ιανουαρίου του 2020 και σε περίπτωση που δεν είναι ευχερής η διαπίστωση του χρόνου αυτού, όταν ο χρόνος καταβολής τους στον δικαιούχο, μέσω πίστωσης του τραπεζικού του λογαριασμού ή με άλλο τρόπο, πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές: Ποιους αφορά, πότε ξεκινάει

Αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα: Οδηγίες και παραδείγματα

Κοινωνικό μέρισμα: 40.000 πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν τα 700 ευρώ; – Τι συμβαίνει

Tags:
ΑΑΔΕ, μέρισμα, εταιρεία, εταιρία, φορολογούμενοι, φορολογικό, Φορολογία, φόρος, φόροι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK