14:19 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για τις φοροελαφρύνσεις που έχουν ψηφιστεί και εκείνες που θα ακολουθήσουν, για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον κατώτατο μισθό μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων.

Όπως τόνισε αναφερόμενος στις φοροελαφρύνσεις: «δεν μπορούμε να τα δώσουμε όλα σε όλους και αμέσως».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο πρώτο εξάμηνο προχώρησε σε μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών, «μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, δώσαμε νωρίτερα το επίδομα θέρμανσης, φέραμε τη ρύθμιση των 120 δόσεων, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις και δώσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Νέες μειώσεις φόρων

Στόχος είναι η δημιουργία περισσότερου δημοσιονομικού χώρου μέσα από τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου όπως είπε, «χωρίς νέους φόρους και χωρίς για παράδειγμα τη μείωση του αφορολόγητου όπως είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε.

Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που επιδιώκει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση αναμένεται χρησιμοποιηθεί σε ποσοστό 70-80% για νέες μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο ποσοστό σε δαπάνες για κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία και η Εθνική Άμυνα.

Προστασία πρώτης κατοικίας

Ο υπουργός απηύθυνε για άλλη μία φορά έκκληση σε όσους έχουν οφειλές και θέλουν να προστατέψουν την πρώτη τους κατοικία να μπουν στη σχετική πλατφόρμα και να ακολουθήσουν τη διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε τετράμηνη παράταση ως τις 31 Απριλίου του 2020.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο το οποίο σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε αρχικά ότι όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία ένας στους δυο οφειλέτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.

Το νέο πλαίσιο θα υπάρχει από την 1η Μαΐου και θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό «θα γίνεται αξιολόγηση για το ποιος πραγματικά έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος χάσει το σπίτι του θα ληφθούν μέτρα κοινωνικής προστασίας ώστε ει δυνατόν να μη γίνεται έξωση».

«Το τραπεζικό σύστημα πλήρωσε το μάρμαρο της κρίσης»

Ερωτηθείς για τις τράπεζες και για κάποια από τα δάνεια που είχαν συνάψει αναγνώρισε ότι έχουν ευθύνες προσθέτοντας ωστόσο, ότι:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τραπεζικό σύστημα πλήρωσε το ”μάρμαρο της κρίσης”».

Σε ότι αφορά την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, είπε ότι η κυβέρνηση έχει καλέσει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε κινήσεις επιβράβευσης, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να τις υποχρεώσει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στον προϋπολογισμό  του 2021 θα υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι ισχύει η κυβερνητική δέσμευση για την αύξηση του, αλλά για το πότε και το πόσο θα αυξηθεί, θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί σχετική διαβούλευση όπως προβλέπει ο νόμος, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τον  προσεχή Μάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Σταϊκούρας: Τον Απρίλιο θα εξεταστεί η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ

Tags:
κατώτατος μισθός, προστασία πρώτης κατοικίας, πρώτη κατοικία, ΕΝΦΙΑ, Υπουργείο Οικονομικών, φοροελαφρύνσεις, φορολογούμενοι, φοροδιαφυγή, Φορολογία, Χρήστος Σταϊκούρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK