06:53 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα βήματα για τον υπολογισμό των δόσεων φόρων σε όσους δικαιούνται μείωση προκαταβολής και έχουν ήδη υποβάλει ή θα υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση.

Τον τρόπο υπολογισμού των δόσεων του φόρου που πρέπει να καταβάλουν έως σήμερα, 31 Αυγούστου, όσοι δικαιούνται μείωση της προκαταβολής φόρου και έχουν υποβάλει ή υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση δίνει η ΑΑΔΕ

Ειδικότερα, όπως ενημερώνει τους φορολογούμενους η ΑΑΔΕ, «θα δείτε ενημερωμένη την εικόνα σας στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του λογαριασμού σας στο myTaxisnet έως τις 18/9/2020».

Για να μην υπάρξει επιβάρυνση με προσαυξήσεις και προκειμένου να υπολογίσουν τις δόσεις, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν:

  • Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης είναι χρεωστικό και μικρότερο του χρεωστικού ποσού της αρχικής δήλωσης, για να υπολογίσετε το ποσό των δύο δόσεων, που πρέπει να καταβάλετε μέχρι τις 31/8/2020, παρακαλείστε να κάνετε τον εξής υπολογισμό:

Διαιρείτε δια οκτώ το ποσό, που προκύπτει με βάση την τροποποιητική δήλωση. Το αποτέλεσμα είναι το ποσό της κάθε δόσης, που αναλογεί. 

Δεδομένου ότι μέχρι τις 31/8/2020 πρέπει να καταβληθούν δύο δόσεις, πολλαπλασιάζετε επί δύο το ποσό της δόσης.

Παράδειγμα:

Αρχική δήλωση: χρεωστική 1.600 ευρώ

Έκαστη δόση βάσει αρχικής δήλωσης (εμφανιζόμενη στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση): 1.600 : 8 = 200 ευρώ

Τροποποιητική δήλωση: χρεωστική 1.000 ευρώ

Δόση βάσει τροποποιητικής δήλωσης: 1.000 : 8 = 125 ευρώ

Καταβλητέο ποσό την 31/8/2020: 2 x 125 = 250 ευρώ

Τι γίνεται σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί δόσεις

  • Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί ήδη οι δύο πρώτες δόσεις σύμφωνα με την αρχική εκκαθάριση, δηλαδή 200 x 2 = 400 ευρώ, οι δύο πρώτες δόσεις της τροποποιητικής, που λήγουν στις 31/8/2020, είναι εξοφλημένες. Στην περίπτωση αυτή, μετά την ενημέρωση της εικόνας στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISnet, το υπόλοιπο της οφειλής είναι αναπροσαρμοσμένο και κατανεμημένο στις δόσεις Σεπτεμβρίου 2020 - Φεβρουαρίου 2021.

Δηλαδή, στο παραπάνω παράδειγμα, τελική οφειλή 1.000 € - 400 € που καταβλήθηκαν = 600 € υπόλοιπο οφειλής, το οποίο θα διαιρεθεί στις 6 εναπομείνασες δόσεις, ποσού 100 € η κάθε μία.

  • Εάν στην τροποποιητική δήλωση προστέθηκε φορολογητέα ύλη και από αυτήν προκύψει επιπλέον χρεωστικό ποσό σε σχέση με την αρχική δήλωση, θα εκδοθούν δύο ταυτότητες οφειλής: Μία για την αρχική και μία για την τροποποιητική δήλωση. Σε αυτή την περίπτωση, το άθροισμα της πρώτης και της δεύτερης δόσης κάθε ταυτότητας οφειλής αποτελεί το ποσό των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν στις 31/8/2020.

Εφόσον με την τροποποιητική δήλωση προκύπτει πιστωτικό ποσό, δεν έχετε υποχρέωση καταβολής φόρου.

Μέχρι την τακτοποίηση της εικόνας στο myTaxisnet σε συνέχεια υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον καταβληθούν οι οφειλές σύμφωνα με το αποτέλεσμα της τροποποιητικής δήλωσης, αγνοείστε τυχόν εμφανιζόμενες προσαυξήσεις. Σε περίπτωση που χρειαστεί φορολογική ενημερότητα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια ΔΟΥ.

Το δικαίωμα για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης ισχύει μέχρι τις 30/12/2020.

Tags:
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ΑΑΔΕ, φόρος, φορολογική δήλωση, Φορολογικές Δηλώσεις 2020, φορολογούμενοι, Φορολογία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK