11:57 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 04
Βρείτε μας

«Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τιμές ακινήτων οι οποίες είναι υψηλότερες των πραγματικών (τις λεγόμενες αντικειμενικές αξίες), κάτι που αποθαρρύνει επενδύσεις και προκαλεί κάποιες στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων» σύμφωνα με μελέτη της διαΝΕΟσις.

«Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ιδιαίτερα απότομα και κατά πολύ μεγάλο ποσοστό η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων ως ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε από 0,8% (μέσος όρος ΕΕ στο 1,2%) το 2008 να φτάσει το 2,8% (μ.ο. ΕΕ 1,6%) και να γίνει το υψηλότερο, μαζί με εκείνο της Γαλλίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτό τονίζεται στη μελέτη του ανεξάρτητου οργανισμού διαΝΕΟσις, την οποία επιμελήθηκε ο καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκος Τσάτσος, για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ΕΝΦΙΑ ως πηγή χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η αύξηση στη φορολόγηση της ιδιοκτησίας ακινήτων επιτεύχθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, με συνέπεια ο ΕΝΦΙΑ να είναι για τους φορολογούμενους όχι μόνο δυσβάστακτος αλλά και ιδιαίτερα απεχθής» υπογραμμίζεται στη μελέτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή κάθε είδους νομικές οντότητες, την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

ΕΝΦΙΑ καταβάλλουν περίπου 7,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 58.000 νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα, ενώ τα έσοδα που αποφέρει στο κράτος υπολογίζονται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη της διαΝΕΟσις, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του ΕΝΦΙΑ είναι ότι υπολογίζεται με βάση τιμές ακινήτων, οι οποίες είναι υψηλότερες των πραγματικών (αντικειμενικές αξίες), γεγονός που αποθαρρύνει επενδύσεις και προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων.

«Ενώ για τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών εφαρμόζεται "συντελεστής εμπορικότητας" των δρόμων στα οποία βρίσκονται τα επαγγελματικά ακίνητα, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ δεν χρησιμοποιείται τέτοιος συντελεστής. Αλλά και οι συντελεστές παλαιότητας κτιρίου που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ διαφέρουν από τους συντελεστές παλαιότητας που εφαρμόζονται στη μέθοδο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών όχι μόνο όσον αφορά το ύψος τους, αλλά και ως προς τη φιλοσοφία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη για τις αντιφάσεις που περιέχει ο ΕΝΦΙΑ.

Όπως επισημαίνεται, στον ΕΝΦΙΑ, οι συντελεστές παλαιότητας κυμαίνονται μεταξύ 1 και 1,25, ενώ στις αντικειμενικές αξίες μεταξύ 0,6 και 1. 

Επίσης, ενώ στον ΕΝΦΙΑ ο συντελεστής παλαιότητας 1 εφαρμόζεται στα κτίρια ηλικίας πάνω από 26 ετών και αυξάνεται όσο μειώνεται η ηλικία των κτιρίων, στη μέθοδο των αντικειμενικών αξιών, που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό άλλων φόρων περιουσίας, όπως είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων και ο φόρος κληρονομιάς, εφαρμόζεται το αντίθετο.

Η πρόταση της διαΝΕΟσις

Όπως πάντως σημειώνει η μελέτη, ο ΕΝΦΙΑ ενσωματώνει ταυτόχρονα και αρκετά από τα χαρακτηριστικά ενός καλού τοπικού φόρου, καθώς συνδέεται άμεσα με τον δήμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο, που δεν μπορεί να αποκρυφτεί και άρα να υπάρξει φοροδιαφυγή, αλλά ούτε και να μεταφερθεί από τον έναν τόπο στον άλλο.

Η μελέτη προτείνει μια μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα έχει τρία σκέλη:

  1. Τη μεταφορά μέρους του κύριου ΕΝΦΙΑ στους δήμους.
  2. Την ισόποση μείωση των ΚΑΠ που λαμβάνουν.
  3. Την ταυτόχρονη διατήρηση του υπόλοιπου κύριου ΕΝΦΙΑ και ολόκληρου του συμπληρωματικού φόρου, στη διάθεση του κεντρικού κράτους.
Tags:
εφορία, φορολογούμενοι, ακίνητη περιουσία, Φορολογία, ΕΝΦΙΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK