18:14 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Χτίσιμο του αφορολόγητου και με τις αποδείξεις πληρωμής με μετρητά εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, ενώ δεν θα φορολογείται το ποσό που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Νέο σύστημα οικοδόμησης του αφορολογήτου, ώστε πέραν των αποδείξεων των ηλεκτρονικών συναλλαγών να υπολογίζονται και οι αποδείξεις πληρωμής με μετρητά, εφόσον εκείνες κατατεθούν στην Εφορία, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις στο όριο του 30% του εισοδήματος για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές δαπάνες του φορολογικού έτους 2020, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στις φετινές δηλώσεις. 

Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια η ουσία αυτή που πρέπει να δει κανείς, όπως είπε, είναι πώς θα αντιμετωπιστούν τα έσοδα των πολιτών που ήρθαν από το κράτος, τα οποία είναι αφορολόγητα.

Πρόσθεσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν αποτελεί φορολογικό εισόδημα, αφού όπως είπε, μέσα σε κάθε κρατική ενίσχυση υπάρχει η σημείωση ότι δεν φορολογείται. 

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα χαριστεί σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα είναι αφορολόγητο.

Για το κομμάτι των τεκμηρίων τόνισε ότι είναι δύσκολο θέμα δημοσιονομικά και ότι το 2022 θα γίνουν κινήσεις με στόχο οι αυθαίρετες διατάξεις να περιορίζονται και να υποκαθίστανται από μέτρα που στηρίζονται σε ηλεκτρονικούς ελέγχους. 

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για 60 έως 72 δόσεις στην Εφορία, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα κρατήσουν και μετά τη λήξη της πανδημίας.

Σημείωσε πάντως πως δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου. 

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, έχει ξεδιπλώσει το 95% των μέτρων που θα εφαρμοστούν, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί μόλις τελειώσει η πανδημία.

Εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά που θα ανακοινωθούν θα είναι μέτρα προσωρινού χαρακτήρα καθώς για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα πρέπει να γίνουν γνωστά: πόσο ήταν η ύφεση πέρσι, πόσο κράτησε το τελευταίο lockdown και το τι θα κάνουν στην Ευρώπη, αφού υπάρχει ασάφεια για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα εφαρμόσουν το 2022.

Ο ίδιος εξέφρασε την αγωνία αλλά και τη λαχτάρα του για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων την 1η Μαρτίου.

«Η δική μου η αγωνία είναι πόσο θα κρατήσει αυτό το τελευταίο lockdown ώστε ταυτόχρονα με την έξοδο από την πανδημία να έχουμε δημοσιονομικά που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη» είπε χαρακτηριστικά.
Tags:
Θεόδωρος Σκυλακάκης, ηλεκτρονικές αποδείξεις, lockdown, Φορολογία, επιστρεπτέα προκαταβολή, αφορολόγητο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK