21:43 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
Φωτογραφίες

Τρία χρόνια από την έκρηξη του Προσφυγικού: Ο φωτογραφικός φακός επιστρέφει στη Λέσβο

Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας
© AFP 2020 / Aris Messinis
Ένας άνδρας απολαμβάνει την παραλία Καγιά κοντά στο χωριό Σκάλα Συκαμιάς στις 3 Αυγούστου 2018. Στο ίδιο σημείο έφταναν μετανάστες έχοντας διασχίσει το Αιγαίο στις 8 Δεκεμβρίου 2015.

Τρία χρόνια μετά την έκρηξη της προσφυγικής κρίσης, ο φωτογραφικός φακός επιστρέφει στα ίδια σημεία όπου το 2015 και το 2016 κατέγραφε τις τραγικές στιγμές που έζησαν όσοι κατάφεραν να διασχίσουν το Αιγαίο πέλαγος.

Πριν τρία χρόνια, το νησί της Λέσβου βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που έχει γνωρίσει η Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο αποκορύφωμα των προσφυγικών εισροών, περίπου 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι από τη Συρία, έφταναν στις παραλίες του νησιού καθημερινά. Εκατοντάδες άνθρωποι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το ταξίδι και χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου.

Συνολικά, περισσότεροι από 800 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στην Ανατολική Μεσόγειο μόνο μέσα στο 2015. 

Η κατάσταση εξελίχθηκε γρήγορα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τις τοπικές αρχές να δέχονται το βάρος της διάσωσης των ανθρώπων, του ελέγχου των ροών, της καταγραφής των προσφύγων και των μεταναστών και της εύρεσης στέγης και τροφής.

Tags:
παραλίες, φωτογραφίες, μεταναστευτικό, Προσφυγικό, Μυτιλήνη, Λέσβος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ