20:47 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
Φωτογραφίες

Η «ασφυξία» στη Μόρια συνεχίζεται λίγους μήνες πριν κλείσει

Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας
 • Πλάνα από αέρος, τα οποία καταγράφηκαν στις 1 Δεκεμβρίου 2019, αποτυπώνουν τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, καθώς και τον αυτοσχέδιο καταυλισμό που έχει δημιουργεί γύρω από τη δομή. Περισσότερα από 18.000 άνθρωποι – πολλοί περισσότεροι από τη χωρητικότητά του - διαμένουν στον καταυλισμό, με τις συνθήκες να παραμένουν δύσκολες και τον χειμώνα να πλησιάζει.
 • Δύο παιδιά στέκονται έξω από σκηνή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών στη Μόρια, στις 26 Νοεμβρίου 2019.
 • Ένα κορίτσι περπατά στον αυτοσχέδιο καταυλισμό δίπλα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, στις 29 Νοεμβρίου 2019.
 • Μια γυναίκα και το μωρό της περνούν δίπλα από ένα καροτσάκι γεμάτο με καυσόξυλα στον αυτοσχέδιο καταυλισμό δίπλα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στις 30 Νοεμβρίου 2019.
 • Νέοι πρόσφυγες και μετανάστες προπονούνται με αυτοσχέδια βάρη στον καταυλισμό της Μόριας, στις 1 Δεκεμβρίου 2019.
 • Ένας άνδρας διασχίζει μια ξύλινη γέφυρα στον αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών, δίπλα από το ΚΥΤ της Μόριας, στο νησί της Λέσβου, στις 26 Νοεμβρίου 2019.
 • Ένας άνδρας μεταφέρει ψωμί στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο.
 • Ένα νεαρό κορίτσι στέκεται μέσα σε σκηνή στον αυτοσχέδιο καταυλισμό που έχει στηθεί στη Μόρια, στις 30 Νοεμβρίου 2019.
 • Μια οικογένεια κάθεται γύρω από τη φωτιά προκειμένου να ζεσταθεί, καθώς ο χειμώνας καταφτάνει στη Μόρια της Λέσβου.
 • Μετανάστες και οι πρόσφυγες περιμένουν την αναχώρησή τους από τον καταυλισμό της Μόριας και το νησί της Λέσβου, στις 29 Νοεμβρίου 2019.
 • Ένα παιδί στηρίζεται σε τσάντες, καθώς μετανάστες και πρόσφυγες περιμένουν να αναχωρήσουν από τη Λέσβο για την Αθήνα στις 29 Νοεμβρίου 2019.
 • Μετανάστες και πρόσφυγες ψωνίζουν σε καντίνα στη Μόρια της Λέσβου, στις 30 Νοεμβρίου 2019.
 • Ένα νέο κορίτσι στέκεται κάτω από τη βροχή, έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, στις 26 Νοεμβρίου 2019. Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες στον καταυλισμό και ενώ ο χειμώνας καταφτάνει. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 20 Νοεμβρίου ότι θα κλείσει τον καταυλισμό της Μόριας, δημιουργώντας μία κλειστή δομή στη Λέσβο, καθώς και σε άλλα νησιά.
© AFP 2020 / Aris Messinis
Πλάνα από αέρος, τα οποία καταγράφηκαν στις 1 Δεκεμβρίου 2019, αποτυπώνουν τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, καθώς και τον αυτοσχέδιο καταυλισμό που έχει δημιουργεί γύρω από τη δομή. Περισσότερα από 18.000 άνθρωποι – πολλοί περισσότεροι από τη χωρητικότητά του - διαμένουν στον καταυλισμό, με τις συνθήκες να παραμένουν δύσκολες και τον χειμώνα να πλησιάζει.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 20 Νοεμβρίου ότι θα κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, δημιουργώντας μία κλειστή δομή για πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, καθώς και σε άλλα νησιά. Μέχρι τότε, οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες στον καταυλισμό και ενώ ο χειμώνας καταφτάνει.

Δύσκολες εξακολουθούν να είναι οι συνθήκες στο hotspot της Μόριας, στη Λέσβο, με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών και ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για το κλείσιμο της υπάρχουσας δομής και τη δημιουργία ενός νέου, κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου για πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, καθώς και σε άλλα νησιά.

Με τις ροές προσφύγων και μεταναστών τον Νοέμβριο να είναι συνεχείς, ο αριθμός τον αιτούντων άσυλο που διαμένουν στη Λέσβο έφτασε περίπου τις 18.000 τις προηγούμενες ημέρες, παρά τις διαρκείς προσπάθειες αποσυμφόρησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Υπενθυμίζεται πως στις 20 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα δομή της Μόριας – η οποία κανονικά έχει χωρητικότητα περίπου 3.000 ατόμων - και θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο χωρητικότητας 5.000 + μεταναστών.

Όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής, στη Λέσβο – καθώς και στη Χίο – το νέο κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο θα είναι έτοιμο τον Ιούλιο του 2020, ενώ στη Σάμο στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για κλειστά κέντρα μεγάλης χωρητικότητας στα νησιά έχουν προκαλέσει πάντως την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες ζητούν αποσυμφόρηση των νησιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κλειστά κέντρα μεταναστών: Πώς θα είναι οι νέες δομές – Φωτογραφίες

Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής: Να ισομοιραστούν οι μετανάστες στα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ