22:48 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
Φωτογραφίες

Κατοικίδια και κορονοϊός: Ιδιοκτήτες δεν αφήνουν απροστάτευτα τα αγαπημένα τους τετράποδα

Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 20
Βρείτε μας
© REUTERS / Luisa Gonzalez
Σκύλος με μάσκα για προστασία από τον κορονοϊό στην Κολομβία εν μέσω έκτακτων μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού

Παρότι ειδικοί έχουν δηλώσει ότι ο κορονοϊός δεν φαίνεται να μεταδίδεται από κατοικίδια ζώα σε ανθρώπους, οι ιδιοκτήτες σκύλων και γατιών δεν αφήνουν απροστάτευτα τα αγαπημένα τους τετράποδα.

Φωτογραφίες καταγράφουν τα μέτρα που οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων παίρνουν προκειμένου να κρατήσουν ασφαλή σκύλους και γάτες, ακόμη και φορώντας τους μάσκες, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Μετά τον εντοπισμό τίγρης θετική στον κορονοϊό, σε ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης, ο επικεφαλής κτηνίατρος του κήπου είχε δηλώσει:

«Είναι σημαντικό να διαβεβαιώσουμε τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι εκείνα μπορούν να διαδώσουν τον ιό».

Στην Ελλάδα, ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει το κοινό ότι «δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν COVID-19 στον άνθρωπο».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα ζώα και τα κατοικίδια μπορεί να προσβληθούν από τον κορονοϊό.

«Τα κατοικίδια ζώα στα οποία βρέθηκε COVID-19 (δύο σκύλοι και δύο γάτες) ήταν στη πλειονότητά τους ασυμπτωματικά. Μία γάτα εμφάνισε συμπτώματα από το αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα», αναφέρει η αρμόδια Αρχή.

Οι αναφορές για κρούσματα κορονοϊού σε ζώα

Παράλληλα ο ΕΟΔΥ αναφέρει τα εξής κρούσματα κορονοϊού που έχουν καταγραφεί σε ζώα:

«Δύο σκύλοι στο Hong Kong, μία γάτα στο Βέλγιο και μία γάτα στο Hong Kong, που ζούσαν με ασθενείς, έχουν βρεθεί θετικά στον COVID-19 αλλά πολλά περισσότερα ζώα που επίσης ζούσαν με ασθενείς ελέγχθηκαν και ήταν αρνητικά. Σε πείραμα με υψηλή δόση ιού κατάφεραν με μολύνουν μικρό αριθμό γατών οι οποίες μετέδωσαν σε περιορισμένο βαθμό σε άλλες γάτες. Σημειώνεται ότι οι πειραματικές δοκιμές συχνά γίνονται υπό ακραίες συνθήκες (υψηλή δόση ιού, παρατεταμένος χρόνος επαφής κλπ.) και ενώ προσφέρουν πολύτιμη θεωρητική γνώση, δεν μπορούν να δείξουν τι συμβαίνει υπό τις συνήθεις φυσικές συνθήκες».

Επιπλέον:

«COVID-19 έχει ανευρεθεί και σε τίγρη σε ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης, Ηνωμένες Πολιτείες. Η τίγρης ελέγχθηκε επειδή εμφάνισε ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα. Το πιθανότερο είναι ότι μολύνθηκε από υπάλληλο του ζωολογικού κήπου που έπασχε από λοίμωξη COVID-19. Η διερεύνηση στα ζώα του συγκεκριμένου ζωολογικού κήπου συνεχίζεται».
Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
γάτα, σκύλοι, σκύλος, ζώα, κατοικίδια, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ