17:51 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
Φωτογραφίες

Βαρώσια: Η πόλη «φάντασμα» στην Αμμόχωστο της Κύπρου

Λήψη σύντομου url
0 26
Βρείτε μας
© AP Photo / Petros Karadjias
Δύο Τούρκοι ψαρεύουν στη θάλασσα των Βαρωσίων. 5 Μαΐου 2003 (Φωτογραφία Αρχείου). Η φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε την έναρξη συνομιλιών στο Ελσίνκι με στόχο την αποτροπή πιθανής κρίσης στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, όπως γνωστοποίησε Κύπριος αξιωματούχος. Η πρόταση είναι να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου για ελεύθερο εμπόριο υπό την εποπτεία της ΕΕ. Σε αντάλλαγμα, η τουρκική πλευρά θα παραδώσει τον έλεγχο της εγκαταλελειμμένης πόλης.

«Παγωμένη» στον χρόνο και πλήρως εγκαταλελειμμένη, από την τουρκική εισβολή του 1974, είναι η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, στο νότιο τμήμα της κυπριακής Αμμοχώστου.

«Παγωμένη» στον χρόνο μοιάζει η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, στο νότιο τμήμα της κυπριακής Αμμοχώστου. Οι κάτοικοι της άλλοτε τουριστικής περιοχής αναγκάστηκαν σε φυγή μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και έκτοτε η πόλη ερειπώνεται.

Η περιοχή, που είναι αποκλεισμένη για το κοινό, απομένει πλήρως εγκαταλελειμμένη τις τελευταίες δεκαετίες. 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Τουρκοκύπριος «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, δηλώνει πως οι εργασίες για το άνοιγμά της συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και θα «ανοίξει σύντομα».

Όπως σημείωσε, θα ανοίξει υπό τουρκική διοίκηση, ενώ όσον αφορά τις περιουσίες των Κυπρίων στην περιοχή είπε: «Όποιος θέλει τις χρησιμοποιεί, όποιος θέλει τις πουλά. Το άνοιγμα τούτου του μέρους θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής και στην οικονομία της ΤΔΒΚ».  

Tags:
Αμμόχωστος, Κύπρος, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ