01:03 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ανοιχτά μαγαζιά όλες τις Κυριακές του 2020 επιτρέπει η σχετική νομοθεσία. Δείτε αναλυτικά ποια καταστήματα λειτουργούν πολλές Κυριακές.

Ο νόμος 4177/2013 προβλέπει ότι μαγαζιά και σούπερ μάρκετ μπορούν να είναι ανοιχτά ορισμένες Κυριακές κάθε έτους, ανεξαρτήτως περιοχής.

Παρόλα αυτά, προβλέψεις του σχετικού νόμου, καθώς και τροποποιήσεις με τον νόμο 4472/2017 αφήνουν το περιθώριο τα καταστήματα να μένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για ανοιχτά μαγαζιά όλες τις Κυριακές του 2020

Η λειτουργία των μαγαζιών όλες τις Κυριακές επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως καθορίζονται με τον νόμο 4177/2013 όπως αυτός τροποιήθηκε από τον νόμο 4472/2017.

Όπως αναφέρεται, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, εκτός από τη Κυριακή του Αυγούστου, επιτρέπεται στις εξής περιοχές:

  • Στον Δήμο Αθηναίων
  • Σε περιοχές του Δήμου Πειραιά
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών
  • Στο ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση 3046/51009/1994 (Β΄ 833)
  • Στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
  • Σε περιοχές για τις οποίες υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη

Εάν η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία, η εξαίρεση μετατίθεται την προηγούμενη Κυριακή.

Επιπλέον, ο νόμος αναφέρει ότι:

«Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παραγράφου 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά το μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη».

Ποια μαγαζιά θα είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του 2020

Πλήθος εμπορικών αλυσίδων έχουν γνωστοποιήσει ότι θα αξιοποιήσουν τις προβλέψεις του νόμου προκειμένου να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του 2020, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά ορισμένα μαγαζιά κάθε αλυσίδας.

Τα Jumbo έχουν ανακοινώσει ότι θα μένουν ανοιχτά κάθε Κυριακή τα μαγαζιά σε Πρέβεζα και Κατερίνη.

Τα καταστήματα Jumbo στις δύο πόλεις θα λειτουργούν τις Κυριακές με ωράριο 11:00 - 18.00.

Τα IKEA στο αεροδρόμιο θα είναι επίσης ανοιχτά κάθε Κυριακή, από Μάιο μέχρι και Οκτώβριο (από 1/05 μέχρι και 31/10), με ωράριο 11:00 - 20:00. Εξαιρείται μόνο η Κυριακή 9 Αυγούστου, που το κατάστημα θα είναι κλειστό.

Σημειώνεται ότι το κατάστημα θα είναι επίσης ανοιχτό τις Κυριακές που ο νόμος επιτρέπεται ανεξαρτήτως περιοχής (19/01, 12/04, 01/11, 13/12, 20/12, 27/12).

Τα McArthour Glen έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Ο δρόμος για να συμβεί αυτό έχει πλέον ανοίξει μετά από υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Δεκέμβριο (ΦΕΚ 13.12.2019).

Το Smart Park έχει επίσης εκδηλώσει ανάλογη πρόθεση και αναμένεται να αξιοποιήσει τη σχετική υπουργική απόφαση.

Tags:
Κυριακή, εμπορικά καταστήματα, ανοιχτά μαγαζιά, μαγαζιά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK