14:02 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
Απαγόρευση κυκλοφορίας (256)
0 03
Βρείτε μας

Η κυβέρνηση, με ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε, προχωράει στον προσωρινό περιορισμό της κυκλοφορίας των Ι.Χ. οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Τρίμηνης διάρκειας η απαγόρευση.

Ριζικές αναμένονται οι αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η κυβέρνηση προχωράει στον προσωρινό περιορισμό της κυκλοφορίας των Ι.Χ. οχημάτων, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), από τα μέσα Ιουνίου έως και τις 31 Αυγούστου του 2020, θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. σε αρκετούς δρόμους του κέντρου.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο μέτρο δύναται να παραταθεί κατά ακόμη τρεις μήνες, δηλαδή έως και την 30η Νοεμβρίου.

Στόχος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι η μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και η ταυτόχρονη αύξηση του διαθέσιμου χώρου για τους πεζούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.

Οι παραβάτες, μάλιστα, θα τιμωρούνται με πρόστιμο, ύψους 150 ευρώ.

Πού θα απαγορεύεται η κυκλοφορία

 • Στην Πλάκα.
 • Στην περιοχή ανάμεσα στις οδούς Μητροπόλεως - Ερμού - Αθηνάς - Σταδίου.
 • Στην Ερμού, από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγίων Ασωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδός Σταδίου παραμένει κανονικά σε κυκλοφορία.

Προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα, καθώς και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης (π.χ. ποδήλατα), θα εφαρμοστούν και επί των οδών:

 • Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου)
 • Φιλελλήνων
 • Βασιλίσσης Όλγας
 • Ηρώδου Αττικού
 • Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).

Ποιοι εξαιρούνται 

Από τους περιορισμούς προβλέπονται εξαιρέσεις για μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, δημάρχους, αντιδημάρχους, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, εξαιρούνται:

 • μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των περιοχών εφαρμογής της παρούσας,
 • μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης,
 • μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση,
 • τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Επιπλέον, θα επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία των καταστημάτων (παράδοση-παραλαβή) με οχήματα που είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών.

Διευκρινίσεις από τον δήμο Αθηναίων

Σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της παρέμβασης του «Μεγάλου Περιπάτου» και θα βασίζεται σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Θα ξεκινήσει να υλοποιείται σταδιακά από τα μέσα Ιουνίου, με μια σειρά ήπιων και προσωρινών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί. 

Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κάθε μια από τις οδούς, θα υπάρχουν έγκαιρες και αναλυτικές ανακοινώσεις για τη διευκόλυνση κατοίκων, εργαζόμενων και επισκεπτών της πόλης.

Θέμα:
Απαγόρευση κυκλοφορίας (256)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, Αθήνα, δρόμος, δρόμοι, οχήματα, Ι.Χ. οχήματα, κυκλοφορία οχημάτων, διακοπή κυκλοφορίας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK