04:10 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ZEUS» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε περίπου 50 κεραυνούς στην ευρύτερη περιοχή μέχρι τις 11:00.

Το απόγευμα της Τρίτης, μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο, όταν χτυπήθηκε από κεραυνό στη Σκόπελο.

Πιο συγκεκριμένα, η 53χρονη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, χτυπήθηκε από κεραυνό κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης στο νησί και έχασε τη ζωή της μπροστά στα μάτια του συζύγου της.

Η γυναίκα βρισκόταν στην ύπαιθρο μαζί με τον σύζυγό της, στη θέση Πευκιά, όταν άρχισε να βρέχει και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις αγροτικές εργασίες που έκαναν και να ξεκινήσουν για τη Χώρα, όμως ένας κεραυνός τη χτύπησε με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Ανιχνεύσεις κεραυνών
© Φωτογραφία : meteo.gr
Ανιχνεύσεις κεραυνών

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, υπενθύμισε τις οδηγίες προστασίας από τον κεραυνό. Αναλυτικότερα, όπως προβλέπεται:

Προστασία από κεραυνούς

 • Όλες οι καταιγίδες συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς και επομένως αποτελούν κίνδυνο.
 • Οι κεραυνοί μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 15 χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο της εντονότερης βροχόπτωσης. Υπάρχει επομένως κίνδυνος κεραυνού ακόμα και σε περιοχές όπου δεν βρέχει ή βρέχει ασθενώς.
 • Αν ακούτε τις βροντές, σημαίνει ότι βρίσκεστε σε περιοχή η οποία είναι αρκετά κοντά ώστε να κινδυνεύετε από χτύπημα κεραυνού.
 • Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.
 • Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δέντρα.

Επίσης:

 • Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.
 • Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτίριο.
 • Μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μοτοσικλέτες.
 • Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.
 • Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.

Ακόμη, αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Τέλος, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.

Τι να κάνετε αν κάποιος κοντά σας χτυπηθεί από κεραυνό

 • Ειδοποιήστε το 166 αμέσως, αναφέροντας ότι έχετε κοντά σας θύμα από πτώση κεραυνού.
 • Αν το θύμα δεν αναπνέει, προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές. Αν η καρδιά του δεν χτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις, επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Οι άνθρωποι που έχουν χτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κανένα φορτίο και επομένως μπορείτε να τους ακουμπήσετε και να τους συνδράμετε άφοβα.
Tags:
μέτρα προστασίας, προστασία, θάνατος, κακοκαιρία, βροχοπτώσεις, λασποβροχή, βροχές, βροχή, νεκρή, κεραυνοί, κεραυνός, νησί, Σκόπελος, γυναίκα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK