07:19 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αναλυτικά τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Σύμφωνα με ΚΥΑ που συνυπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο μέγιστος αριθμός των μεταφερόμενων επιβατών αυξάνεται από το 50% στο 65% σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ΚΤΕΛ.

Η απόφαση έχει ισχύ έως τις 14 Ιουνίου και αφορά τα λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, τα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, τα λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, τα μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, όπως επίσης και τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Οι νέες τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) εντάσσονται στις υπηρεσίες που από 1η Ιουνίου είναι πιο φθηνές, λόγω της μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ.

Ως εκ τούτου, ισχύουν νέες, μειωμένες τιμές στους διάφορους τύπους εισιτηρίων των ΜΜΜ από 1 Ιουνίου έως και την 31η Οκτωβρίου.

Οι νέες τιμές εισιτηρίων ΟΑΣΑ
© Φωτογραφία : ΟΑΣΑ
Οι νέες τιμές εισιτηρίων ΟΑΣΑ

Στην Αθήνα η τιμή του βασικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ ορίζεται στο 1,20 ευρώ αντί για 1,40 που ίσχυε – δηλαδή στρογγυλοποιήθηκε προς τα κάτω και πέραν του ποσοστού μείωσης του ΦΠΑ.

Στη Θεσσαλονίκη, μετά τη μείωση του ΦΠΑ, το μεμονωμένο εισιτήριο του ΟΑΣΘ κοστίζει 0,90 ευρώ.

Τι ισχύει για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ

Οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ έχουν νέα μειωμένη τιμή, αλλά και δωρεάν πιστώσεις χρόνου για την περίοδο που διήρκεσαν τα περιοριστικά μέτρα.

Οι νέες τιμές καρτών του ΟΑΣΑ
© Φωτογραφία : ΟΑΣΑ
Οι νέες τιμές καρτών του ΟΑΣΑ

Ειδικότερα, οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών που τις είχαν προμηθευτεί πριν την πανδημία του κορονοϊού και δεν μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν λόγω περιοριστικών μέτρων, έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν αυτομάτως δωρεάν την κάρτα τους για έναν μήνα.

Οι χρήστες που είχαν αγοράσει τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες πήραν δωρεάν προϊόν επιδότησης με πρόσθετο χρόνο 55 ημερών, όσο δηλαδή κράτησαν τα μέτρα περιορισμού.

Η ανανέωση γίνεται αυτομάτως με την πρώτη ανανέωση της κάρτας είτε σε αυτόματο μηχάνημα εισιτήριων είτε σε εκδοτήριο.

ΚΤΕΛ

Ειδικότερα όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, τα ΚΤΕΛ του νομού είχαν ήδη μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων προς και από Αθήνα τρεις μήνες πριν την πανδημία του κορονοϊού, από 45 ευρώ στα 39 ευρώ.

Από 1η Ιουνίου η τιμή διαμορφώνεται στα 36 ευρώ, δηλαδή ο επιβάτης θα πληρώνει εννέα ευρώ λιγότερα για κάθε διαδρομή.

Αντίστοιχα ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος της διαδρομής Αθήνα-Δράμα διαμορφώνεται από 61 ευρώ στα 55 ευρώ, Αθήνα-Ορεστιάδα από 89 ευρώ στα 81, Αθήνα-Ιωάννινα από 42,50 ευρώ στα 39, Αθήνα-Πάτρα από 21 ευρώ στα 18, Αθήνα-Καλαμάτα από 24 ευρώ στα 22, Αθήνα-Ηγουμενίτσα από 48 ευρώ στα 44,50 ευρώ.

Ταξί

Οι σταθερές τιμές στα ΤΑΞΙ για τη διαδρομή «Ελ. Βενιζέλος» – Σύνταγμα, από τις 5 το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα διαμορφώνεται από τα 38 ευρώ στα 35 ευρώ.

Αντίστοιχα, τις βραδινές ώρες το κόστος της ίδιας διαδρομής πέφτει από τα 54 ευρώ στα 49 ευρώ.

Οι αντίστοιχες σταθερές τιμές στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνονται από τα 20 ευρώ στα 18 ευρώ και από τα 28 ευρώ στα 26 ευρώ για τις βραδινές ώρες αντίστοιχα, και στην Καβάλα από τα 38 ευρώ στα 35 ευρώ.

Όσον αφορά την «ταρίφα», από τα 0,35 ευρώ το χλμ υπολογίζεται πως θα πέσει στα 0,32 ευρώ το χλμ.

Tags:
ηλεκτρονικό εισιτήριο, εισιτήρια, επιβατική κίνηση, επιβάτης, επιβάτες, τραμ, ηλεκτρικός, ΗΣΑΠ, COVID-19, κορονοϊός, τρόλεϊ, ταξί, ΚΤΕΛ, λεωφορεία, λεωφορείο, Μετρό, ΜΜΜ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK