17:07 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1995)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο κλιματισμός στο αυτοκίνητο προτείνεται να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ανοιχτά παράθυρα, καθώς και με ειδική ρύθμιση, ώστε να μην ανακυκλώνεται ο αέρας.

Νέες συστάσεις για τα κλιματιστικά εντός των αυτοκινήτων εκδόθηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία συνυπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κεφαλογιάννης. Συγκεκριμένα, η σύσταση προβλέπει τη χρήση κλιματισμού μέσα στο αυτοκίνητο με ρυθμίσεις ώστε να μην ανακυκλώνεται ο αέρας και σε συνδυασμό με ανοιχτά παράθυρα. 

Παράλληλα, τονίζεται ότι σε περίπτωση που γίνεται χρήση κλιματιστικού, ο αέρας θα πρέπει να έχει κάθετη ροή και όχι οριζόντια, ώστε να μην κατευθύνεται στα πρόσωπα των επιβατών. Ωστόσο, προτείνεται σε κάθε περίπτωση ο φυσικός εξαερισμός με ανοιχτά παράθυρα. 

Τι ισχύει για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης

  • Για τα επιβατηγά οχήματα μέχρι επτά θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι δύο που ίσχυε.
  • Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οκτώ ή εννέα θέσεων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά πέντε επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι τεσσάρων που ίσχυε. 
  • Ανάλογες διατάξεις ισχύουν και για τα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου βαν οχήματα. 

Τι ισχύει για τα οχήματα επαγγελματικής χρήσης

  • Για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ταξί, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό επτά θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών, πλέον του οδηγού, έναντι δύο που ίσχυε. 
  • Για επιβατηγά οχήματα οκτώ ή εννέα θέσεων, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό επιτρέπεται η μεταφορά πέντε επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι τεσσάρων που ίσχυε.
  • Η χρήση μάσκας προστασίας τόσο από τον οδηγό όσο και από τους επιβάτες είναι υποχρεωτική. 

Πρόστιμα και εξαιρέσεις

Για κάθε παράβαση των σχετικών διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ τόσο στον οδηγό του οχήματος όσο και στους επιβάτες. Σε όλες τις περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.

Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης). Η ρύθμιση αυτή, αφορά και τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1995)
Tags:
αέρας, παράθυρο, κλιματιστικό, αυτοκίνητο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK