01:37 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 01
Βρείτε μας

Πότε και για ποιους εκδίδεται το πιστοποιητικό για την απαλλαγή από τη χρήση μάσκας. Οι οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με επείγουσα ανακοίνωσή του, αναφέρει ποιοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από τη χρήση μάσκας, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, τα νοσήματα βάσει των οποίων ένας ασθενής δικαιούται για αμιγώς επιτακτικούς λόγους να απαλλαχθεί από τη χρήση μάσκας είναι συγκεκριμένα.

Αναλυτικότερα, εξαιρούνται:

  • Τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.
  • Τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο ΙΣΑ προειδοποιεί: «Είμαστε βέβαιοι ότι ως ιατρικό σώμα θα επιδείξετε τη δέουσα προσοχή, σύνεση, αλλά και φειδώ, τιμώντας το ιατρικό λειτούργημα. Οφείλετε να χορηγήσετε τέτοια βεβαίωση μόνο εφόσον η σχετική επιστημονική κρίση ανήκει στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας σας, όπως ο νόμος/κώδικας ιατρικής δεοντολογίας (αρθ. 5 του ν. 3418/2005) επιτάσσει, και υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η κρίση αυτή στηρίζεται σε σαφή και αδιαμφισβήτητα επιστημονικά/ιατρικά δεδομένα».

Σοβαρή καταγγελία από τον Ιατρικό Σύλλογο Κιλκίς

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς κατήγγειλε χτες ότι πολίτες ζητούν από γιατρούς ψευδή πιστοποιητικά για να μην φορούν μάσκα για τον κορονοϊό.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, πολίτες ζητούν ψευδή πιστοποιητικά από γιατρούς για να μην φορούν μάσκα για τον κορονοϊό ή για να μην πληρώσουν το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε επειδή δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

«Πρόσφατα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι συμπολίτες μας να απευθύνονται σε ιδιώτες -κυρίως- ιατρούς και να ζητούν από αυτούς την έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών, που να βεβαιώνουν ότι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, ώστε να μην τηρήσουν την εφαρμογή του μέτρου της χρήσης μάσκας για την προφύλαξη από την COVID-19 ή να αποφύγουν την πληρωμή προστίμου όταν έχουν προβεί σε παράβαση» τονίζεται στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου.

Όπως επισημαίνεται, ελάχιστοι, ευτυχώς γιατροί, υποκύπτουν στις πιέσεις των πολιτών και προχωρούν στην αδικαιολόγητη έκδοση τέτοιων βεβαιώσεων.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, ΙΣΑ, υποχρεωτική χρήση μάσκας, χειρουργική μάσκα, αυτοσχέδια μάσκα, υφασμάτινη μάσκα, μάσκα προστασίας, μάσκα προσώπου, παιδική μάσκα, μάσκες, μάσκα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK