08:18 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδίκευσε τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021. Τι προβλέπεται.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδίκευσε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. 

Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 770 εκατομμύρια ευρώ και –σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν– αφορά 1,2 εκατομμύριο μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες που υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης.

Εξαιρούνται: εισοδήματα από συντάξεις και εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα. Ωφελούμενοι, ωστόσο, είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που έχουν επιπλέον εισοδήματα από τυχόν άλλες πηγές, όπως, π.χ., ενοίκια, αφού η απαλλαγή αφορά σε εισοδήματα και όχι σε φορολογούμενους.

Η εισφορά αλληλεγγύης, που αναστέλλεται το 2021, αφορά στο φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.), και το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθώς η τελευταία παρακρατείται εντός του φορολογικού έτους.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, έτσι και από τον Ιανουάριο του 2021 μηδενίζεται η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης του φορολογικού έτους 2020.

 

Tags:
δημόσιοι υπάλληλοι, εισόδημα, μέρισμα, ενοίκιο, Χρήστος Σταϊκούρας, εισφορά αλληλεγγύης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK