01:31 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Άτομα άνω των 60 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του πνευμονιόκοκκου. Το εμβόλιο γίνεται μία φορά και είναι δωρεάν εάν συνταγογραφηθεί .

Αναγκαίο χαρακτηρίζουν γιατροί και φαρμακοποιοί τον εμβολιασμό για την πνευμονιοκοκκική νόσο ειδικά για τις ηλικίες άνω των 60 ετών αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα.

Τι είναι ο πνευμονιόκοκκος 

Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα βακτήριο και μεταφέρεται μέσω σταγονιδίων, όπως με το βήμα ή το φτέρνισμα ή και με κοντινή συνεύρεση με άτομο που έχει μολυνθεί και προκαλεί πνευμονία αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ενώ μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει και θάνατο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πνευμονιόκοκκου

Τα συμπτώματα της νόσου είναι αρκετά με κυριότερα τον υψηλό πυρετό, τον βήχα και τη δύσπνοια, ρίγος, πόνους στις αρθρώσεις, πόνο στο στήθος ακόμα και σύγχυση. 

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται για πνευμονιόκοκκο

Μιλώντας στο Sputnik η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μικροβιολόγος, Μαρία Χατζηδημητρίου τόνισε ότι «όλοι άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν έναντι του πνευμονιόκοκκου».

«Ο πνευμονιόκοκκος ανήκει στις λοιμώξεις του αναπνευστικού και προκαλεί πνευμονίες» ανέφερε η κα Χατζηδημητρίου προτρέποντας όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ να το πράξουν.

Την ίδια άποψη εξέφρασε στο Sputnik η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Άννα Σιδηροπούλου, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο «γίνεται εφάπαξ μία φορά στη ζωή του ατόμου».

«Αν κάποιος το έχει κάνει, δεν χρειάζεται να ξανακάνει το εμβόλιο. Όμως αν κάποιος είναι άνω των 60 ετών ή αν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, καρδιά, σακχαρώδη διαβήτη και δεν έχει εμβολιαστεί, καλό θα είναι να εμβολιαστεί για τον πνευμονιόκοκκο» είπε η κα Σιδηροπούλου.

Πόσο κοστίζει το εμβόλιο για πνευμονιόκοκκο

Το εμβόλιο, όπως εξήγησε η αντιπρόεδρος του ΦΣΘ, συνταγογραφείται από τους γιατρούς και είναι δωρεάν ενώ αν κάποιος επισκεφτεί μόνος του ένα φαρμακείο και το αγοράσει χωρίς συνταγογράφηση το εμβόλιο κοστίζει 65 ευρώ.

 

 

 

Tags:
εμβολιασμός, ηλικιωμένοι, συνταγογράφηση, εμβόλιο, πνευμονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK