08:41 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το Πάσχα είναι η κορυφαία εορτή της Χριστιανοσύνης και, την επόμενη χρονιά, θα «πέσει» σχετικά αργά.

Είναι η μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης και το Πάσχα, εντός του 2021, πρόκειται να «πέσει» τον Μάιο και, συγκεκριμένα, στις 2 του μηνός, δηλαδή σχετικά αργά απ' ό,τι συνήθως. 

Πώς υπολογίζεται η ημερομηνία του Πάσχα

Το Πάσχα είναι κινητή εορτή και έτσι τιμάται σε διαφορετική ημερομηνία κάθε χρόνο, με την Ορθόδοξη Εκκλησία, πολλές φορές, να μη συμπίπτει με την Καθολική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το eortologio.gr, o προσδιορισμός της Κυριακής του Πάσχα αποτέλεσε περίπλοκο πρόβλημα για τις Εκκλησίες και προκάλεσε σφοδρές έριδες.

Η Α' Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας (325) όρισε ως ημέρα του Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου, καθώς και ότι -εφόσον η Πανσέληνος είναι Κυριακή- το Πάσχα θα γιορτάζεται την αμέσως επόμενη Κυριακή. Επειδή η πρώτη ημέρα της Σελήνης τοποθετείται μεταξύ 8ης Μαρτίου και 5ης Απριλίου, το Πάσχα μπορεί να πέσει στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου.

Επισημαίνεται πως οι ημερομηνίες αυτές υπολογίζονται με το παλαιό ημερολόγιο (Γρηγοριανό), γιατί με αυτό καθορίζεται η εαρινή ισημερία οπότε για να εντοπιστούν τα όρια μέσα στα οποία γιορτάζεται το Πάσχα, σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο, προσθέτουμε 13 μέρες.

Έτσι, οι ημερομηνίες του Ορθόδοξου Πάσχα κυμαίνονται από τις 4 Απριλίου ως τις 8 Μαΐου και επειδή για τον καθορισμό του η εαρινή ισημερία υπολογίζεται με βάση το παλαιό ημερολόγιο, οι παλαιοημερολογίτες και οι νεοημερολογίτες γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια ημέρα.

Αντίθετα, οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες καθορίζουν την εαρινή ισημερία με βάση το νέο ημερολόγιο και γι' αυτό γιορτάζουν συνήθως το Πάσχα μια εβδομάδα νωρίτερα από τους Ορθόδοξους.

Tags:
Πάσχα, ημερολόγιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK