08:58 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα ελαφρυντικά και -ενδεχομένως- οι ποινές για τους καταδικασθέντες σχετικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, πρόκειται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα (12/10) σε ακόμα μία συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Η πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στην Αθήνα, αρχίζει τη Δευτέρα (12/10) αφού πρόκειται να ανακοινωθεί η απόφαση για τα ελαφρυντικά και -ενδεχομένως- και οι ποινές όσων κρίθηκαν ένοχοι, την Τετάρτη (07/10), για συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή, η οποία χαρακτηρίστηκε ως εγκληματική οργάνωση.

Πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία

Ειδικότερα, θα αναγνωσθεί η λίστα με τα ονόματα των 69 ατόμων που δικάζονται, με ένα «ένοχος χωρίς ελαφρυντικά» ή «ένοχος με τα συγκεκριμένα ελαφρυντικά» δίπλα από το καθένα.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών ενώ, μόλις ολοκληρώσει την εισήγησή της, θα αρχίσει ο γύρος των αγορεύσεων επί της προτάσεως της εισαγγελέως από τους συνήγορους των καταδικασθέντων.

Το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να αποφασίσει για τις ποινές ενώ, μετά την ανακοίνωσή τους, τίθενται κατά περίπτωση αιτήματα αναστολής της έφεσης ή της ποινής από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι των καταδικασθέντων

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, τον λόγο έλαβε η υπεράσπιση των ενόχων, αιτούμενη την αναγνώριση ελαφρυντικών και η διαδικασία αυτή είναι από τις πιο σημαντικές για τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, καθώς από αυτήν κρίνεται η τύχη των καταδικασθέντων.

Ως εκ τούτου, δόθηκε αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των θέσεων της υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά και υπενθυμίζεται πως η Πολιτική Αγωγή δεν είχε δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Οι συνήγοροι των κατηγορούμενων επιδόθηκαν σε σερί αγορεύσεων, υψώνοντας συχνά τη φωνή τους και δημιουργώντας τεχνηέντως ένταση, επιμένοντας στην αγιογράφηση μέσω των πιο μελό χαρακτηριστικών των εντολέων τους.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, ο Γιώργος Ρουπακιάς «ζει εγκλωβισμένος στους τέσσερις τοίχους ενός διαμερίσματος 50 τ.μ. και δεν μπορεί να πάει στον οδοντίατρο για το δόντι του, στο οποίο βάζει ούζο».

Ο πρώην βουλευτής, Γιώργος Γερμενής, απέκτησε δυο παιδιά και δεν μετέχει πια στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, «προσπαθώντας να τακτοποιήσει τη ζωή του» και ο Δασκαλάκης «φροντίζει τον γέρο πατέρα του, που έχει άνοια».

Σχεδόν όλοι τους, βάσει των αγορεύσεων, είναι «φτωχοί βιοπαλαιστές, από τα 14 ή 15 τους, και βεβαίως χωρίς ναζιστική ή νεοφασιστική ιδεολογία».

Το ελαφρυντικό του έννομου προτέρου βίου ακουγόταν, στο μεταξύ, συνεχώς στην αίθουσα, ενώ από τον συνήγορο του Χρήστου Χατζηδάκη τέθηκε ως ελαφρυντικό και η «ανωριμότητα ενός 20χρονου».

Ο συνήγορος του Αριστόδημου Δασκαλάκη, που επικαλέστηκε τον πρότερο έντιμο βίο, σε ένα παραληρηματικό λογύδριο στο οποίο έκανε λόγο για «παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας» από το δικαστήριο, φώναξε: «Οι κατηγορούμενοι εδώ μέσα έχουν καταδικαστεί προτού τους δικάσετε».

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, είπε πως ο πελάτης του «είναι ένα πρόσωπο παρεξηγημένο, προβεβλημένο αρνητικά, που υπέστη ορυμαγδό επιθέσεων, έναν ορυμαγδό κυνηγητού μαγισσών και λοιδορήθηκε όσο κανένας, προπηλακίστηκε όσο κανένας, παρ' όλα αυτά άντεξε».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Κασιδιάρης «καταδικάστηκε για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά τι ακριβώς διηύθυνε, διότι δεν του καταλογίζεται κάτι άλλο του κ. Κασιδιάρη για να μπορέσω να ζητήσω ελαφρυντικά».

Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου προέταξε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε:

«Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον κ. Μιχαλολιάκο για μη σύννομο βίο. Δεν έχει σύννομο βίο ο κ. Μιχαλοκιάκος; Αν δεν έχει ο κ. Μιχαλολιάκος, τότε ποιος έχει; Δεν έχει επειδή πήγε στις Θερμοπύλες; Επειδή έχει αντιπολιτευτικό, αντισυστημικό λόγο; Αυτό να το συζητήσουμε. Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο, τότε φταίω εγώ».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος της Ελένης Ζαρούλια ανέφερε πως «δεν τίθεται καμία αμφιβολία για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της», ζητώντας να αναγνωριστεί για αυτήν το ελαφρυντικό του σύννομου προτέρου βίου, καθώς, «η κ. Ζαρούλια έκανε το καθήκον της ως Ελληνίδα βουλευτής, δεν περιφρόνησε τη Βουλή, δεν περιφρόνησε το έργο της, δεν περιφρόνησε τους πολίτες της χώρας».

«Από το 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απέτισε φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο συνήγορος του Νίκου Μίχου, για τον οποίο μάθαμε στο μεταξύ για τη μεγάλη ζωοφιλία του και το ότι νυμφεύθηκε δυο φορές και, μάλιστα, την ίδια γυναίκα!

Ειδικότερα για τον Ηλία Παναγιώταρο, ο δικηγόρος του επικαλέστηκε εκτός από τις τις αρετές της προσωπικότητάς του, τις 2.000 ερωτήσεις που υπέβαλε στη Βουλή, «πολλές από τις οποίες ήταν για τα ΑμεΑ», κάτι που «αντικατοπτρίζει την πολιτική του δράση», αλλά και το γεγονός ότι «λόγω των επιθέσεων που δέχθηκε, αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί του».

Επιπλέον, ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση ανέφερε: «Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε, αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων».

Όσον αφορά στον Γιάννη Λαγό, ο συνήγορός του υποστήριξε ότι ο καταδικασθείς «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής», ενώ αναφέρθηκε τόσο στα φιλοζωικά αισθήματα όσο και στη χριστιανική πίστη του.

Οι εξηγήσεις της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, την Παρασκευή (09/10), ζήτησε τον λόγο για να προβεί σε εξηγήσεις με αφορμή τις «σφοδρές λεκτικές επιθέσεις» που δέχτηκε, όπως είπε, από τους συνηγόρους υπεράσπισης των καταδικασθέντων.

Αυτό συνέβη, όπως είπε, λόγω της πρότασής της να απορριφθούν τα ελαφρυντικά, σε αντίθεση με την πρόταση που είχε διατυπώσει, τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και είχε ζητήσει να απαλλαγούν οι 68 κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματική οργάνωσης και συμμετοχής και να καταδικαστεί μόνο ο Γιώργος Ρουπακιάς για τον φόνο του Παύλου Φύσσα.

«Δέχθηκα σφοδρή λεκτική επίθεση από τους συνηγόρους, οι οποίοι άφησαν αιχμές για αλλαγή πλεύσης μου λόγω του κλίματος που δημιουργήθηκε. Παραμένω πιστή στην πρότασή μου, σύμφωνα με τη συνείδησή μου για να μην υπάρχουν σκιές» δήλωσε, έχοντας σηκωθεί όρθια. «Ο εισαγγελέας οφείλει να λαμβάνει υπόψη του την απόφαση του δικαστηρίου και να τη σέβεται. Ήμουν υποχρεωμένη, παρά την αντίθεση πρότασή μου, να προτείνω σύμφωνα με τη σοβαρότητα των κατηγοριών. Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει άλλωστε στο δικαστήριο» πρόσθεσε.

Ποιες ποινές αντιμετωπίζουν οι καταδικασθέντες

Από τα ελαφρυντικά που θα αναγνωριστούν αναμένεται να διαμορφωθούν και οι ποινές που τελικά θα επιβληθούν, όπως εξηγεί στο Sputnik ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε το εξής:

«Το πλαίσιο ποινής χωρίς ελαφρυντικό είναι από 5 έως 15 χρόνια για αυτούς που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και από 5 έως 10 χρόνια για αυτούς που καταδικάστηκαν απλά για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Αυτό το πλαίσιο ποινής μπορεί να μειωθεί αρκετά αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά».

Αναφορικά με την επίθεση εναντίον των μελών του ΠΑΜΕ, ο Ραχιώτης εξήγησε ότι «το γεγονός ότι η κατηγορία μετατράπηκε από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην παραγραφή της, από τη στιγμή που μετατράπηκε σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, οι ποινές θα είναι ήσσονος σημασίας».

Tags:
δικαστήριο, ποινές, ελαφρυντικά, Δίκη της Χρυσής Αυγής, Χρυσή Αυγή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK