03:45 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Το Halloween 2020 εορτάζεται το μεθεπόμενο Σάββατο, 31 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον θρύλο, είναι η ημέρα που ψυχές από τον κόσμο των νεκρών θα επισκεφθούν τον δικό μας και όλοι ετοιμάζονται για την «άφιξή» τους.

Το μεθεπόμενο Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, εορτάζεται το Halloween, η ημέρα που θυμίζουν κάπως τις δικές μας απόκριες, αλλά με κάπως πιο μακάβριο χαρακτήρα ενώ οι σκαλιστές κολοκύθες, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της συγκεκριμένης γιορτής, θα στολίσουν διάφορα σημεία με τα σχέδιά τους.

Οι κολοκύθες έχουν συνδυαστεί με το Halloween, επειδή σύμφωνα με έναν ιρλανδέζικο θρύλο και την κέλτικη λαϊκή παράδοση, ένας άνθρωπος ονόματι Τζακ, καταδικάστηκε να περιφέρεται στη Γη, αν και νεκρός.

Κολοκύθα για τη γιορτή του Halloween
Κολοκύθα για τη γιορτή του Halloween

Όταν πέθανε, ο Θεός δεν του επέτρεψε να εισέλθει στον παράδεισο αλλά και ο διάβολος δεν του επέτρεψε την είσοδο στην κόλαση. Έτσι, έμεινε καταδικασμένη η ψυχή του να περιφέρεται στον κόσμο των ζωντανών. Για αυτό τον λόγο σύμφωνα με μία από τις πτυχές της παράδοσης, οι άνθρωποι άρχισαν να σκαλίζουν κολοκύθες με τρομακτικά σχέδια, για να τρομάξουν τον Τζακ και να μην πλησιάσει τα σπίτια τους.

Τι γιορτάζουμε το Halloween

Η λέξη Halloween ετυμολογικά φαίνεται να προέρχεται από την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων, που στα αγγλικά προφέρεται All Hallow Eve. Πιστεύεται ότι πρόκειται για μεταφορά της γιορτής του θεού του Κάτω Κόσμου, που λάτρευαν, μεταξύ άλλων, οι αρχαίοι Κέλτες.

Όπως και στην περίπτωση του αρχαιοελληνικού μύθου της Περσεφόνης, και οι Κέλτες γιόρταζαν τον ερχομό του χειμώνα και σύμφωνα με τις δοξασίες τους, τότε οι νεκροί ανέβαιναν στην επιφάνεια στον κόσμο των ζωντανών. Πάνω-κάτω όπως έκαναν οι δικοί μας σκανταλιάρηδες καλικάντζαροι, που ανεβαίνουν στη γη κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και τρελαίνουν τον κόσμο με τις σκανταλιές τους.

Στο πέρας των αιώνων και διαμέσου της τριβής με τις διαφορετικές κουλτούρες των διαφόρων χωρών και πολιτισμών αλλά και του μάρκετινγκ, η γιορτή του Halloween, από μια σκοτεινή τελετή, μετατράπηκε σε μια μέρα ή πιο σωστά σε μια νύχτα διασκέδασης και κεφιού, πειραγμάτων και φυσικά μασκαρέματος.

Πότε πέφτει το Halloween 2020

Με την παράδοση να θέλει το Halloween να συμπίπτει με την παραμονή των Αγίων Πάντων, η συγκεκριμένη εορτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου. Έτσι, το Halloween 2020 συμπίπτει με το μεθεπόμενο Σάββατο, 31 Οκτωβρίου.

Αν και έθιμο που πολλοί θεωρούν ως «εισαγόμενο», το Halloween εορτάζεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, σιγά – σιγά θα αρχίσουμε να ετοιμάζουμε τις τρομακτικές στολές μας και να σκαλίζουμε τις κολοκύθες μας.

Tags:
νεκροί, θρύλος, Ιρλανδία, Απόκριες, στολή, κολοκύθες, Halloween
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK