22:21 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1941)
0 02
Βρείτε μας

«Δεν τους γνωρίζουμε ακριβώς τους μηχανισμούς, απλά θα πρέπει να αποφεύγουμε να δίνουμε την εντύπωση ότι παίρνοντας κάποιος βιταμίνη D γίνεται άτρωτος. Κακό δεν είναι να την πάρει, αλλά δεν γίνεται άτρωτος».

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, αναφέρθηκε και στη δράση της βιταμίνης D.

Πιο συγκεκριμένα, ο ειδικός εξήγησε πως σε επίπεδο των επιδημιολογικών αποδείξεων, παρατηρήθηκε πως άτομα που είχαν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D, είχαν χειρότερη πρόγνωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όποιος παίρνει βιταμίνη D γίνεται άτρωτος.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, αυτό που δεν λένε οι συγκεκριμένες μελέτες, είναι εάν βελτιώνοντας τη βιταμίνη D έχει κάποιος καλύτερη πρόγνωση, γιατί: «υπάρχουν πολλές φορές καταστάσεις, στις οποίες σχετίζονται διαφορετικοί βιολογικοί παράγοντες που έχουμε ο καθένας στον οργανισμό του, μπορεί να συσχετίζονται μεταξύ τους».

Άρα, τονίζει, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αυτό που λέμε μια παρεμβατική μελέτη που δείχνει ότι όποιος πάρει τη βιταμίνη D, όχι αυτός που έχει υψηλό επίπεδο φυσιολογικά, αυτός που θα πάρει βιταμίνη D θα έχει καλύτερη πρόγνωση.

«Έχοντας πει αυτό, το να πάρει κάποιος βιταμίνη D ενώ έχει έλλειψη, έχει πολλές ευεργετικές δράσεις και κακό δεν θα έκανε να τη συμπληρώσει.Δεν ξέρουμε πλήρως το μηχανισμό, έτσι; Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σε τέτοιο σημείο όμως, ώστε να μην το ενισχύει. Γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό στο οποίο οφείλεται το "βαρύ" COVID, δηλαδή σε μια κακή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Άρα δεν είναι ότι το ενισχύει αλλά το βοηθάει να κοντρολαριστεί καλύτερα, γιατί το βαρύ COVID είναι μια "αυτοάνοση" αντίδραση» κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1941)
Tags:
θεραπεία, COVID-19, κορονοϊός, Γκίκας Μαγιορκίνης, βιταμίνη D, βιταμίνη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK