07:21 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2458)
0 13
Βρείτε μας

Διευκρινίσεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των ασπίδων προσώπου ως μέσο προστασίας κατά του κορονοϊού, παρέχει το Υπουργείο Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο μέσω της οποίας απευθύνει συστάσεις αναφορικά με τη χρήση της μάσκας προσώπου σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (τροφίμων και ποτών και παροχής υπηρεσιών) εν μέσω της πανδημίας της COVID-19.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η χρήση προστατευτικής μάσκας φαίνεται ότι όταν χρησιμοποιείται συνολικά, οδηγεί σε μείωση του βαθμού μετάδοσης και του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μάσκες προσώπου είναι αποτελεσματικές όχι μόνο στη μείωση της απελευθέρωσης των αναπνευστικών εκκρίσεων (έλεγχος πηγής), αλλά και στην προστασία από μόλυνση (αυτοπροστασία) των ατόμων που τις φορούν σωστά.

Παράλληλα, σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματικότητα της χρήσης της μάσκας είναι η σωστή εφαρμογή της, έτσι ώστε να μην αφήνει κατά το δυνατόν κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας.

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει πως οι ασπίδες προσώπου (face shields) προσφέρουν χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων κι ως εκ τούτου, δεν ισοδυναμούν με μάσκα και η χρήση τους γίνεται συμπληρωματικά με τις μάσκες προστασίας.

Επίσης, αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι καθώς και ο επαρκής καθαρισμός και απολύμανσή τους.

Μάλιστα, ασπίδες, που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και την μύτη (mouth shields) θα πρέπει να αποκλείονται γιατί δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε σε άλλο άτομο και δεν θεωρούνται μάσκες προστασίας.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2458)
Tags:
κρούσματα, COVID-19, κορονοϊός, lockdown, υποχρεωτική χρήση μάσκας, χειρουργική μάσκα, μάσκα προστασίας, υφασμάτινη μάσκα, αυτοσχέδια μάσκα, μάσκες, μάσκα, ασπίδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK