09:50 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (414)
0 10
Βρείτε μας

Δωρεάν μήνυμα στο 13033 πρέπει να αποστείλουν οι πολίτες για την κατ' εξαίρεση μετακίνησή τους, εν μέσω του δεύτερου lockdown, χρησιμοποιώντας έναν από τους έξι διαθέσιμους κωδικούς ακόμα και για να πάνε σε τράπεζα, δημόσια υπηρεσία και συνεργεία, σε περίπτωση που δεν έχουν συμπληρώσει σχετικό έντυπο.

Κόσμος περπατά με μάσκες στην Πάτρα
© Φωτογραφία : SOOC / Menelaos Michalatos
Οι κατ' εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών, κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown που ισχύει από το Σάββατο (07/11), επιτρέπονται με αποστολή δωρεάν SMS στο 13033 ή με τη χρήση έντυπων βεβαιώσεων και χειρόγραφων δηλώσεων.

Ποιοι είναι οι κωδικοί μετακίνησης

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (05/11) ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, έξι κωδικοί έχουν ενεργοποιηθεί ως προς τις κατ' εξαίρεση μετακινήσεις στο πρότυπο του Μαρτίου.

Αυτοί είναι οι εξής:

  • Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα, όπως είναι το συνεργείο, ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανήλικων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Το SMS που θα αποσταλεί στο 13033, για να είναι έγκυρο, πρέπει να έχει την κάτωθι μορφή:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας (όπου «Χ» ο αντίστοιχος κωδικός).

Πότε μπορεί να βάλει «στοπ» το 13033

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αποκάλυψε, τη Δευτέρα (09/11), πως το 13033 μπορεί να «κόψει» κάποια μετακίνηση.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο ίδιος στον ΑΝΤ1, παρότι δεν υπάρχει κάποιο γνωστό όριο στο πόσα μηνύματα μπορεί να αποστείλει κάποιος, εάν το σύστημα «δει» ότι κάνει πολλές μετακινήσεις, μπορεί να τον «κόψει».

Συμπλήρωση εντύπου και βεβαιώσεις μετακίνησης

Οι πολίτες, επίσης, μπορούν να μετακινούνται έχοντας συμπληρώσει το σχετικό έντυπο ή με χειρόγραφη βεβαίωση, όπως αναφέρεται και στο forma.gov.gr.

Τα έντυπα βεβαίωσης για την κατ' εξαίρεση μετακίνηση είναι τα εξής:

Για τους μαθητές:

Για τους εργαζόμενους:

Τι πρέπει να γράφει η χειρόγραφη δήλωση μετακίνησης 

Στη χειρόγραφη δήλωση μετακίνησης πρέπει να αναγράφονται οι εξής πληροφορίες:

  • Ονοματεπώνυμο.
  • Διεύθυνση κατοικίας.
  • Λόγος μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού.
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.
Θέμα:
Lockdown (414)
Tags:
κορονοϊός, πανδημία, lockdown, πολίτες, 13033, μετακίνηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK