00:03 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1727)
0 03
Βρείτε μας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας προχώρησε σε ανανέωση των πρωτοκόλλων που ισχύουν για τις ημέρες καραντίνας των ασθενών με κορονοϊό και των στενών επαφών.

Άλλαξαν οι οδηγίες για απομόνωση και καραντίνα που θα πρέπει να τηρούν όσοι εντοπίζονται θετικοί στον κορονοϊό, ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Συγκεκριμένα μετά από σχετική απόφαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείαςεπικαιροποιήθηκαν στις 6 Νοεμβρίου τα πρωτόκολλα που αφορούν στο πότε λήγει η απομόνωση, η καραντίνα αλλά και μπορεί να γίνει επιστροφή στην εργασία.

Οι νέες οδηγίες για την καραντίνα, που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΕΟΔΥ, βασίζονται στις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων ECDC και ενσωματώνονται πλέον και  στην Ελλάδα.

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα, σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την λήξη της απομόνωσης των κρουσμάτων COVID-19 είναι:

 • Η υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
 • Η δυνατότητα για διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων.
 • Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορούν να βγουν από την απομόνωση βάσει κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα:

 1. Την κλινική βελτίωση των συμπτωμάτων.
 2. Τον χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων.
 3. Τη σοβαρότητα της νόσου.
 4. Την ανοσολογική κατάσταση του ασθενή. 
 5. Την ένδειξη κάθαρσης του ιού (ιικού RNA) από τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Τι ισχύει για όσους έχουν ήπια συμπτώματα

Στις περιπτώσεις ασθενών με ήπια νόσο βασικό κριτήριο άρσης της απομόνωσης είναι η πλήρης ύφεση του πυρετού και η βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα. Η συμπλήρωση 10 ημερών απομόνωσης και τριών ημερών απυρεξίας και ύφεσης και των υπόλοιπων κλινικών συμπτωμάτων εκτός του πυρετού μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Πόσες μέρες καραντίνα μένουν οι ασθενείς σοβαρή νόσο

Ασθενής με σοβαρή νόσηση που πρέπει να βγει από το νοσοκομείο πριν από την εκπλήρωση των κριτηρίων λήξης της απομόνωσής του και χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (SARS-CoV-2 RT-PCR) θα πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι ή σε ασφαλές μέρος για τουλάχιστον 14 έως και 20 ημέρες από την μέρα που ξεκινάνε τα συμπτώματα και βάσει εκτίμησης κινδύνου ανά περίπτωση.

Αναφορικά με την επαναφορά θετικού κρούσματος στην εργασία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία ανοσοκαταστολής, η συχνότητα επαφής του κρούσματος με ευπαθή άτομα για σοβαρή νόσηση από COVID-19, καθώς και το εάν η εργασία του σχετίζεται με χώρους που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και δημιουργία συρροών (π.χ. κλειστές δομές, μονάδες χρονίων πασχόντων, φυλακές ή εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών / προσφύγων).

Πόσες μέρες μένουν καραντίνα οι ασυμπωματικοί

Τα ασυμπτωματικά άτομα με θετικό εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 θα πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες από την ημερομηνία λήψης του δείγματος και της εργαστηριακής διάγνωσης της νόσου. O εργαστηριακός επανέλεγχος με δύο διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα μοριακής ανίχνευσης του ιού (SARS-CoV-2 RT-PCR), ιδανικά σε διάστημα 24 ωρών, συνιστώνται για την άρση της απομόνωσης σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Η δεύτερη διαδικασία είναι απαραίτητη ως επιβεβαιωτική, για να αποκλειστεί η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος. Παρομοίως, μπορούν να εξεταστούν δύο διαδοχικές αρνητικές δοκιμασίες μοριακής ανίχνευσης του ιού (SARS-CoV-2 RT-PCR) για την άρση της απομόνωσης ασθενών με σοβαρή νόσηση, ειδικά εάν πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες μονάδες μέσα στο νοσοκομείο ή να επιστρέψουν σε μονάδες χρόνιων πασχόντων ή σε κλειστές δομές.

Τι προβλέπεται για τις επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19

Όσον αφορά στις στενές επαφές ο ΕΟΔΥ προβλέπει τα παρακάτω:

 • Ιχνηλάτηση και εντοπισμός στενών επαφών.
 • Εφαρμογή καραντίνας στις στενές επαφές για 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε κατ’ οίκον περιορισμό.
 • Η τήρηση της καραντίνας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να παραβιάζεται για κανένα λόγο.
 • Εάν κατά τη διάρκεια της καραντίνας οι επαφές εμφανίσουν συμπτώματα ελέγχονται με δοκιμασία μοριακής ανίχνευσης του ιού και ακολουθείται το πρωτόκολλο για τα κρούσματα COVID-19.
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1727)
Tags:
τεστ, SARS-CoV-2, καραντίνα, κρούσματα, πανδημία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK