00:20 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1920)
0 01
Βρείτε μας

Οδηγίες για τους κανόνες υγιεινής κατά τη συγκατοίκηση, από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο των μέτρων ατομικής ευθύνης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τους βασικούς κανόνες υγιεινής κατά τη συγκατοίκηση πολλών ατόμων στο ίδιο σπίτι, εν μέσω πανδημίας.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τις οδηγίες, ιδιαίτερα για άτομα με  υποκείμενες παθήσεις που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID-19.

Μετακινήσεις εκτός σπιτιού

Οι μετακινήσεις εκτός σπιτιού πρέπει να περιοριστούν –στο όριο του εφικτού– στις απολύτως αναγκαίες, όπως επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο ή γιατρό. Κατά προτίμηση μάλιστα, αυτές οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται από τα άτομα που διατρέχουν το μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Η χρήση, δε, μάσκας και η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων είναι απαραίτητη εκτός σπιτιού.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ εάν δεν υπάρχει εναλλακτική, τότε θα πρέπει να διατηρούνται αποστάσεις τουλάχιστον δύο μέτρων και να αποφεύγεται η οποιαδήποτε επαφή με επιφάνειες εντός των ΜΜΜ.

Η σωστή υγιεινή των χεριών είναι επιτακτική ανάγκη και υψίστης σημασίας, ενώ σε περίπτωση επιβίβασης σε αυτοκίνητο με άτομα από διαφορετικές οικογένειες, πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, αλλά και να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός εντός του οχήματος.

Μέτρα εντός σπιτιού

Τα άτομα υψηλού κινδύνου που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να αποφεύγουν να προσέχουν τα μικρά παιδιά μιας οικογένειας. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε τα παιδιά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα εκτός οικογένειας.

Παράλληλα, τα άτομα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή ή να φροντίζουν άτομα της οικογένειας που νοσούν.

Όταν μάλιστα ένα μέλος μίας οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα, τότε ιδανικά θα πρέπει να απομονώνεται σε κάποιο δωμάτιο και να χρησιμοποιεί προσωπικό μπάνιο.

Εάν χρειαστεί το δωμάτιο να χρησιμοποιηθεί και από άλλο άτομο, τότε πρέπει να διασφαλίζεται ο καλός αερισμός του χώρου και η τοποθέτηση ενός φυσικού εμποδίου μεταξύ του ασθενή και των υπολοίπων.

Σε περίπτωση κοινόχρηστου μπάνιου, ο ασθενής πρέπει να απολυμαίνει όλες τις επιφάνειες έπειτα από κάθε χρήση.

Συνίσταται τέλος οι νοσούντες να γευματίζουν χωριστά από την υπόλοιπη οικογένεια.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1920)
Tags:
σπίτι, οδηγίες, ΗΠΑ, πανδημία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK