08:48 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1054)
0 0 0
Βρείτε μας

Διαφορετική θα είναι φέτος η Black Friday 2020 αφού το αυστηρό lockdown στη χώρα μας επιβάλλει να είναι κλειστά τα καταστήματα.

«Φωτιά» αναμένεται να πάρουν τις επόμενες ώρες τα e-shop καθώς η Black Friday 2020 είναι εδώ και ελέω κορονοϊού τα ψώνια θα γίνουν ηλεκτρονικά αφού το lockdown κράτησε τους καταναλωτές μακριά από τα φυσικά καταστήματα.

Τί είναι όμως η Black Friday. Η Black Friday είναι η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, εκτός εάν συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του μήνα, οπότε και μεταφέρεται. Ωστόσο, η διάρκεια των εκπτώσεων από μία μέρα, έχει επεκταθεί σε μία εβδομάδα πλέον. 

Μεγάλες αλυσίδες σε «ετοιμότητα»

Τα καταστήματα με τεχνολογικά αγαθά είναι αυτά που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καταναλωτών την Black Friday.

Εβδομαδιαίο Black Friday σε Κωτσόβολο

Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, όπως ο «Κωτσόβολος», άρχισαν τις εκπτώσεις και τις προσφορές ακόμα και από την Πέμπτη (19/11), δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα.

Black Friday και σε Πλαίσιο, Γερμανό και Public

Και το «Πλαίσιο», δεν θα μπορούσε να λείπει από τις μοναδικές προσφορές, οι οποίες αρχίζουν από τις 12:00 το μεσημέρι την Παρασκευής.

Στο χορό επίσης των προσφορών αναμένεται να μπει και η αλυσίδα καταστημάτων «Γερμανός», η οποία υπόσχεται μεγάλες εκπτώσεις.

Αλλά και τα Public, σε ειδική ιστοσελίδα της οποίας θα μπορείτε να βρείτε όλες τις προσφορές, επιλέγοντας προϊόντα από περίπου 30 κατηγορίες.

Ειδική σελίδα από το Skroutz για προσφορές

Μεγάλες προσφορές αναμένεται και από το skroutz.gr, στο οποίο έχει διαμορφωθεί ειδική σελίδα όπου μπορεί να βρει κανείς όλες τις μεγάλες προσφορές.

Τι πρέπει να προσέξουμε στις αγορές την Black Friday

Πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές σύμφωνα με την γενική διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Μάλιστα, τους προτρέπει να ελέγχουν αν παρέχονται συγκεκριμένες πληροφορίες από τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναφέρονται τα εξής:

 • Ταυτότητα προμηθευτή. Απαιτείται η πλήρης εταιρική επωνυμία, τηλέφωνα επικοινωνίας, email, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ και αριθμός ΓΕΜΗ.
  Κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος.
 • Συνολική τιμή, στην οποία συμπεριλαμβάνονται φόροι, επιβαρύνσεις, έξοδα αποστολής, τυχόν έξοδα επιστροφής και άλλα.
 • Τιμή. Αυτή που καλείστε να πληρώσετε να είναι ίδια με αυτή που αναγράφεται στην ιστοσελίδα.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε προϊόντα που πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Να αποφεύγονται οι προσφορές που εμφανίζονται σε αναδυόμενα παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστους ιστότοπους.

Οι καταναλωτές πρέπει να λάβουν επίσης υπόψιν:

 • Διαθεσιμότητα, τρόπος πληρωμής και αποστολής του προϊόντος. Οι συναλλαγές μέσω πιστωτικής και χρεωστικής δίνουν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για τον καταναλωτή σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν παραδώσει το προϊόν, έναντι της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.
 • Δικαίωμα αναιτιολόγητης, αζήμιας υπαναχώρησης και επιστροφής του προϊόντος σε μία περίοδο 14 ημέρων από την ημέρα της παραλαβής. Προσοχή απαιτείται στην πολιτική επιστροφής των προϊόντων.
 • Σύνδεσμος ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών (πανενωσιακή πλατφόρμα ΗΕΔ).
 • Οι πληροφορίες ασφαλείας του εκάστοτε ιστότοπου. Σημαντική είναι η εμφάνιση εικονιδίου ασφάλειας – πρόκειται για μία κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser και το να ξεκινά η ηλεκτρονική διεύθυνση με το «https://».

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή συνιστά, επίσης, στους καταναλωτές να:

 • Μην παρέχουν προσωπικά δεδομένα αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια της ιστοσελίδας.
 • Αγνοήσουν τις προσφορές που εμφανίζονται στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία τους.
 • Προτιμούν συναλλαγές με ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία γνωρίζουν.
 • Διερευνούν άγνωστα ηλεκτρονικά καταστήματα από τα οποία επιθυμούν να προμηθευτούν κάποιο προϊόν.
 • Κρατούν αρχείο με τις συναλλαγές τους.

Τέλος, σημειώνεται πως όποιος επιθυμεί να κάνει κάποια καταγγελία μπορεί να απευθύνεται στην τηλεφωνική γραμμή Καταναλωτή 1520 της γενικής διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή ή να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους μέσω της φόρμας καταγγελιών που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.mindev.gov.gr) ή μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση 1520@efpolis.gr. 

Μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι προσφορές

Η Black Friday έχει μετατραπεί ήδη σε «Black Week» στη χώρα μας, με αποκορύφωμα την 27η Νοεμβρίου, αλλά οι εκπτώσεις και οι προσφορές θα συνεχιστούν και για τη «Cyber Monday».

Η Cyber Monday καθιερώθηκε από τους εμπόρους, οι οποίοι διαπίστωσαν την ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού στη «Black Friday», με τις εικόνες ανθρώπων να κάνουν ουρές στα καταστήματα ώστε να ψωνίσουν φθηνότερα, να φέρνει την ιδέα για κάτι παρόμοιο και στη διαδικτυακή αγορά.

Έτσι, τη Cyber Monday, οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να βρουν μέσω διαδικτύου προσφορές και προϊόντα να πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Φέτος, η Cyber Monday πέφτει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, μετά την ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, τη συγκεκριμένη ημέρα οι καταναλωτές θα μπορούν να επισκεφθούν τα e-shops για τις ηλεκτρονικές τους αγορές, προκειμένου να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές και τις προσφορές.

Θέμα:
Lockdown (1054)
Tags:
Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, καταναλωτές, lockdown, πανδημία, e-shop, προσφορές, εκπτώσεις, Cyber Monday, Black Friday
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK