03:56 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1054)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι κωδικοί για την κατ' εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών εν μέσω του δεύτερου εθνικού lockdown για τη νόσο COVID-19 παραμένουν γενικά ως έχουν, αλλά ο έκτος που αφορά στη σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο τροποποιείται εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που είναι σε ισχύ από την Κυριακή (03/01) έως και τις 11 Ιανουαρίου.

Έξι κωδικοί έχουν ενεργοποιηθεί για την κατ' εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών, εν μέσω του δεύτερου εθνικού lockdown για τη νόσο COVID-19 που παρατάθηκε μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, και μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε χάρη στα σχετικά έντυπα είτε με δωρεάν αποστολή SMS στο 13033.

Τι αλλάζει με τον κωδικό 6

Ωστόσο, από την Κυριακή (03/01) έως και τις 11 Ιανουαρίου, ο κωδικός 6 που αφορά στη σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο δεν καλύπτει τις δραστηριότητες του κυνηγιού και του ψαρέματος καθώς αυτές αναστέλλονται, μιας και είναι σε ισχύ αυστηρά μέτρα προστασίας.

Από πότε ισχύει πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας

Μεταξύ των αυστηρών μέτρων προστασίας που ανακοίνωσε, το Σάββατο (02/01), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είναι η τροποποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία από την Κυριακή (03/01) έως και τις 11 Ιανουαρίου ισχύει από τις 21:00 μέχρι και τις 05:00, με τους εργαζόμενους που έχουν τη σχετική βεβαίωση εργοδότη να εξαιρούνται, όπως και εκείνοι για τους οποίους συντρέχει λόγος υγείας ή κινούνται με το κατοικίδιο ζώο τους κοντά στην κατοικία τους.  

Ποιοι κωδικοί ισχύουν

Όπως ανακοίνωσε, την Πέμπτη (05/11), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έξι κωδικοί έχουν ενεργοποιηθεί ως προς τις κατ' εξαίρεση μετακινήσεις στο πρότυπο του Μαρτίου.

Αυτοί είναι οι εξής:

  • Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλείο), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία (π.χ. εφορία) ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Το SMS που θα αποσταλεί στο 13033, για να είναι έγκυρο, πρέπει να έχει την κάτωθι μορφή:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας (όπου «Χ» ο αντίστοιχος κωδικός).

Συμπλήρωση εντύπου και βεβαιώσεις μετακίνησης

Οι πολίτες, επίσης, μπορούν να μετακινούνται έχοντας συμπληρώσει το σχετικό έντυπο ή με χειρόγραφη βεβαίωση, όπως αναφέρεται και στο forma.gov.gr.

Τα έντυπα βεβαίωσης για την κατ' εξαίρεση μετακίνηση είναι τα εξής:

Για τους εργαζόμενους:

Τι πρέπει να γράφει η χειρόγραφη δήλωση μετακίνησης 

Στη χειρόγραφη δήλωση μετακίνησης πρέπει να αναγράφονται συγκεκριμένες πληροφορίες.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Ονοματεπώνυμο.
  • Διεύθυνση κατοικίας.
  • Λόγος μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού.
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.
Θέμα:
Lockdown (1054)
Tags:
COVID-19, lockdown, κορονοϊός, πανδημία, πολίτες, μετακίνηση, 13033, SMS
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK