09:49 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Το νούμερο 6 στο 13033 στέλνουμε για ορισμένες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του lockdown. Ποιοι είναι οι περιορισμοί.

Την παράταση του lockdown μέχρι τις 18 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή (08/01) κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Μετά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε η παράταση αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου (και του click away), καθώς και των κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης της περιποίησης νυχιών. Παράλληλα, θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, θα συνεχιστεί η τηλεργασία, ενώ οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς.

Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας, από τη Δευτέρα 11 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, διάστημα στο οποίο θα ισχύσουν τα νέα μέτρα, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή και οι πολίτες θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο με SMS στο 13033.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 21:00 μέχρι τις 05:00 το πρωί οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για επίσκεψη σε φαρμακείο ή γιατρό, στέλνοντας τον κωδικό «1» στο 13033, για βόλτα με το κατοικίδιό τους κοντά στην οικία τους με τον κωδικό «6» ή για λόγους εργασίας με την απαραίτητη βεβαίωση εργαζομένου.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται τις περιοχές όπου έχει επιβληθεί σκληρό lockdown, όπως στη Δυτική Αττική, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές αρχίζει από τις 18:00.

Πότε στέλνουμε τον κωδικό 6 στο 13033

Ο κωδικός «6» αφορά «σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου».

Από την άλλη, οι γονείς (ή όποιος συνοδεύει τα παιδιά), θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 4.

Επίσης, είναι απαραίτητη συμπληρωμένη βεβαίωση μετακίνησης μαθητή υπογεγραμμένη από τον διευθυντή του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας, αλλά και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για τα αυστηρότερα μέτρα που πήραν παράταση, από τις 05:00 έως τις 21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο.

Αυτές είναι συγκεκριμένα είναι:

 • Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
 • Μετακίνηση από και προς το σχολείο.
 • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
 • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της παρούσας.
 • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Επίσης:

 • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 • Συνοδεία μαθητών από και προς το σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
 • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή έως τρία άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.
 • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
 • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.

Και τέλος:

 • Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.
 • Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.
 • Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.
 • Μετακίνηση για λόγους συμμετοχής σε κλινικές ασκήσεις φοιτητών τελευταίου έτους προγράμματος σπουδών α' κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι. ή για λόγους φοίτησης Δοκίμων Υπαστυνόμων, Δοκίμων Αστυφυλάκων και Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σπουδαστών των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Οι κωδικοί μετακίνησης

Οι πολίτες για να μετακινηθούν, θα πρέπει πρώτα να στείλουν δωρεάν SMS στο 13033, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου.

Σε ό,τι αφορά τους κωδικούς που πρέπει να στέλνουν εν μέσω lockdown, ανάλογα με το λόγο μετακίνησής τους υπενθυμίζεται ότι είναι οι εξής:

 • Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 • Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους (π.χ. μανάβικο και κρεοπωλείο).
 • Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 • Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 • Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 • Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Το SMS πρέπει να έχει τη μορφή: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας (όπου «Χ» ο αντίστοιχος κωδικός).

Οι βεβαιώσεις μετακίνησης

Επίσης, οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται έχοντας συμπληρώσει το σχετικό έντυπο ή με χειρόγραφη βεβαίωση, όπως αναφέρεται και στο forma.gov.gr:

Ακόμη, μπορούν να φέρουν χειρόγραφη δήλωση μετακίνησης, όπου να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας, ο λόγος μετακίνησης που εμπίπτει στις επιτρεπόμενες κατηγορίες, διεύθυνση προορισμού, ημερομηνία, ώρα και υπογραφή.

Για βεβαίωση κίνησης προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το εξής έντυπο:

Η βεβαίωση μετακίνησης μαθητή σε PDF και WORD

Η μεμονωμένη μετακίνηση μαθητή είναι επίσης εφικτή με τη συμπλήρωση της σχετικής βεβαίωσης κίνησης.

Η βεβαίωση μετακίνησης ανήλικου μαθητή (WORD)

Η βεβαίωση μετακίνησης ανήλικου μαθητή (PDF)

Οι σχετικές φόρμες και πληροφορίες υπάρχουν και στο forma.gov.gr.

Tags:
νέα μέτρα, Μέτρα, lockdown, καραντίνα, απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση, 13033, SMS
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK