09:40 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1533)
0 01
Βρείτε μας

Σενάρια για την άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων εκτός νομού, που έχει επιβληθεί στο πλαίσιο του δεύτερου εθνικού lockdown για τη νόσο COVID-19, εξετάζει η κυβέρνηση αν και διατυπώνονται ορισμένες επιστημονικές επιφυλάξεις.

Ένα από τα μέτρα που εξετάζει να άρει η κυβέρνηση, ύστερα πιθανή θετική εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, είναι και η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, η οποία είχε επιβληθεί στο πλαίσιο του δεύτερου εθνικού lockdown για τη νόσο COVID-19 ωστόσο εκφράζονται επιστημονικές επιφυλάξεις. 

Τα σενάρια άρσης του μέτρου

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, σημείωσε ότι, την Παρασκευή (22/01), η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συζητήσει πρώτα σχετικά με την επιδημιολογική αποτύπωση του ανοίγματος της αγοράς.

Συγκεκριμένα, ο Γεωργιάδης με δηλώσεις του στο OPEN, την Τρίτη (19/01), διευκρίνισε:

«Για να αποφύγουμε αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού, πρέπει να πάμε προσεκτικά. Θα συνεδριάσουμε για να δούμε την πραγματική εικόνα του κατά πόσο το άνοιγμα της αγοράς επηρεάζει την πανδημία και μετά θα συζητήσουμε».

Με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα θα κινηθεί και το ενδεχόμενο μετακίνησης από νομό σε νομό και σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι «τα χιονοδρομικά κέντρα αποτελούν εποχικές επιχειρήσεις και αυτοί οι άνθρωποι αν δεν δουλέψουν τώρα, δεν θα το κάνουν κάποια άλλη περίοδο».

Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι εάν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, «προφανώς» για να γίνει αυτού του είδους ο χειμερινός τουρισμός, θα ανοίξουν και τα ξενοδοχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, τα χιονοδρομικά κέντρα, αν δεν ανοίξουν το Σαββατοκύριακο (23-24/01), μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, είναι πιθανό να επαναλειτουργήσουν στα τέλη του μήνα, πάντα ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Οι μετακινήσεις εκτός νομού απαγορεύονται κατά το δεύτερο εθνικό lockdown για τη νόσο COVID-19, με τις εξαιρέσεις να είναι πολύ συγκεκριμένες.

Ειδικότερα, μπορούν να μετακινούνται κατ' αυτόν τον τρόπο όσοι εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν.

Στην περίπτωση αυτή, αν ελεγχθούν από την Αστυνομία, θα πρέπει να επιδείξουν το Ε1 και το Ε9.

Δικαίωμα μετακίνησης σε άλλο νομό έχουν, επίσης, οι πολίτες για τους παρακάτω λόγους:

  • Υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Τελετής, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού, και πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Επικοινωνίας γονέων με τα παιδιά τους, που αφορά διαζευγμένους ή εν διαστάσει γονείς.
  • Μετάβασης στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.

Επιφυλάξεις λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των χιονοδρομικών

Σχετικά με το πιθανό άνοιγμα των χιονοδρομικών, που συνδέονται με τις μετακινήσεις εκτός νομού, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, εξέφρασε την ανησυχία του, την Τετάρτη (20/01), στον ΣΚΑΪ για ενδεχόμενη αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Αντίθετος εμφανίστηκε στο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, στάση που τηρεί και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε στο MEGA ο τελευταίος, την Τετάρτη (20/01), η απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων πρέπει να υπάρχει οριζόντια ύφεση της πανδημίας.

«Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».
Θέμα:
Lockdown (1533)
Tags:
lockdown, COVID-19, κορονοϊός, πανδημία, μετακίνηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK