07:00 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΧΡΗΣΙΜΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1686)
0 01
Βρείτε μας

Η μετάβαση στα σούπερ μάρκετ, εν μέσω του δεύτερου εθνικού lockdown για τη νόσο COVID-19, εγκρίνεται είτε με αποστολή δωρεάν SMS στο 13033 είτε με τα σχετικά έντυπα.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εθνικού lockdown για τη νόσο COVID-19, η μετάβαση στα σούπερ μάρκετ εγκρίνεται είτε με αποστολή δωρεάν SMS στο 13033 είτε με τα σχετικά έντυπα, μιας και το ωράριο λειτουργίας έχει διαφοροποιηθεί. 

Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας

Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, μεταξύ των οποίων και στα σούπερ μάρκετ, τις καθημερινές, είναι από τις 7 π.μ. έως και τις 8 μ.μ. λόγω του ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. μέχρι τις 5 π.μ.

Ανοιχτά την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση, την Παρασκευή (15/01), ανακοίνωσε το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και την επανεκκίνηση ορισμένων υπηρεσιών, που μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά και την Κυριακή (24/01), μεταξύ των οποίων και τα σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Κυριακή 24 Ιανουαρίου, η λειτουργία των καταστημάτων είναι προαιρετική με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11 π.μ. έως τις 7 ή 8 μ.μ.

Ποιο SMS στέλνουμε στο 13033

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα, την Παρασκευή (15/01), η μετάβαση στα καταστήματα που άνοιξαν, γίνεται ή με τη σχετική βεβαίωση ή με χειρόγραφη δήλωση ή με αποστολή SMS και τον κωδικό «2» στο 13033 [«Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)»]. 

Υπενθυμίζεται ότι ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα ώστε να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και η έγκριση της μετακίνησής του, ενώ θα έχει χρονικό περιθώριο δύο ωρών για να ολοκληρώσει τις αγορές του, με εξαίρεση τα κομμωτήρια, όπως δήλωσε ο Γεωργιάδης, το Σάββατο (16/01), στον ΣΚΑΪ.

Το SMS που αποστέλλεται στο 13033, για να είναι έγκυρο, πρέπει να έχει την κάτωθι μορφή:

2 [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Ποιοι κωδικοί ισχύουν

Όπως ανακοίνωσε στις 5 Νοεμβρίου 2020 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, έξι κωδικοί έχουν ενεργοποιηθεί ως προς τις κατ' εξαίρεση μετακινήσεις στο πρότυπο του Μαρτίου.

Αυτοί είναι οι εξής:

  • Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται ύστερα από σχετική επικοινωνία.
  • Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλείο), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία (π.χ. εφορία) ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανήλικων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Το SMS που αποστέλλεται στο 13033, για να είναι έγκυρο, πρέπει να έχει την κάτωθι μορφή:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας (όπου «Χ» ο αντίστοιχος κωδικός).

Συμπλήρωση εντύπου και βεβαιώσεις μετακίνησης

Οι πολίτες, επίσης, μπορούν να μετακινούνται έχοντας συμπληρώσει το σχετικό έντυπο ή με χειρόγραφη βεβαίωση, όπως αναφέρεται και στο forma.gov.gr.

Τα έντυπα βεβαίωσης για την κατ' εξαίρεση μετακίνηση είναι τα εξής:

Για τους εργαζόμενους:

Τι πρέπει να γράφει η χειρόγραφη δήλωση μετακίνησης 

Στη χειρόγραφη δήλωση μετακίνησης πρέπει να αναγράφονται συγκεκριμένες πληροφορίες.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Ονοματεπώνυμο.
  • Διεύθυνση κατοικίας.
  • Λόγος μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού.
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.
Θέμα:
Lockdown (1686)
Tags:
ωράριο, ωράριο καταστημάτων, Σούπερ μάρκετ, 13033, SMS, lockdown, COVID-19, κορονοϊός, πανδημία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK